Σόιμπλε: Δεν θα ήθελα να εφαρμόσω το ελληνικό πρόγραμμα στη Γερμανία

Σόιμπλε: Δεν θα ήθελα να εφαρμόσω το ελληνικό πρόγραμμα στη Γερμανία

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι δεν θα θελε να εφαρμόσει στη χώρα του αυτά που επέβαλε στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα αναγκάστηκε να εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις, ως μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης και οι κοινωνικές επιπτώσεις σίγουρα δεν ήταν ασήμαντες. Δεν θα ήθελα να έπρεπε να εφαρμόσω ένα τέτοιο πρόγραμμα στην Γερμανία. Αυτό που πρέπει να υπομείνουν οι Ελληνες είναι απίστευτο. Τα πράγματα κινούνται, αλλά ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο άνθρωπος που ουσιαστικέ επέβαλε στην Ελλάδα τα σκληρά αυτά οικονομικά μέτρα.

Ο Σόιμπλε παραδέχτηκε επίσης ότι οι Έλληνες υποφέρουν, λόγω των μέτρων λιτότητας, τα οποία όμως χαρακτήρισε ως “απαραίτητα”. Ο ίδιος βέβαια έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο της Ελλάδας. Αν και δεν θα μπορούσε να πει και τίποτα διαφορετικό όταν έχει επιβάλλει στη χώρα μας τόσο σκληρά μέτρα.

Ο Σόιμπλε επανέλαβε πως απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν και υπεραμύνθηκε της γερμανικής ευρωπαϊκής πολιτικής, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε κατά την τρίτη θητεία της καγκελαρίου Άνκελα Μέρκελ.

«Η δημοσιονομική πειθαρχία παραμένει μια προτεραιότητα», δήλωσε και επανέλαβε ότι το Βερολίνο θα μείνει προσηλωμένο στον στόχο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015 και για μηδενικό νέο δανεισμό. Υποστήριξε μάλιστα ότι η δημοσιονομική εξυγίανση βοήθησε τη Γερμανία να βγει ισχυρότερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση και προέτρεψε τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη να συνεχίσουν στον δρόμο της περικοπής των δαπανών.