ΝΙΚΗ, ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΜΜΑ!..

328448D104C882438D8B55852A571C59

 

Έχασε (ευτυχώς) την αυτοδυναμία

η «μανούλα» της λιτότητας…

«Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την Ελλάδα»…

Οι πρώτες λέξεις της «ντομπαρισμένης» από τη «σούπερ νίκη» -όπως αναφώνησε η «νοικοκυρούλα» των Γερμανών…

ΚΑΚΙΣΤΗ ΕΙΔΗΣΗ.

Και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα η «γενναιόδωρη» εκλογική ενίσχυση της φανατικής «μητερούλας» της  χρηματομανίας. Του «πληρώστε και σκάστε»…

Μισή ελπίδα-μισό φρένο (εξαρτάται από το νέο κυβερνητικό εταίρο), το ότι δεν πήρε και τον άσσο υπερεξουσίας. ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ!..

Αν κρατήσει και τον Σόιμπλε (για μένα, θα τον κρατήσει) η Ευρώπη των δυστυχισμένων –και προπαντός η Αθήνα- θα υποστούν ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ γερμανικής μεγαλομανίας. Νέα μαθήματα συμμόρφωσης(!!!)

Αυταπατώνται, όσοι δηλώνουν ότι τώρα το Βερολίνο θα αλλάξει ρότα.

Δεν του αρέσει –και το δείχνει- για παράδειγμα, το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα…

Το θεωρεί ΣΟΒΑΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ανατροπής της γερμανικής λιτότητας.

Πιστεύει –και το υποννοεί- ότι οι Έλληνες θα σηκώσουν μύτη.

Και θα εγείρουν αξιώσεις ΝΕΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ εφ’  όλης της ύλης με τους δανειστές.

Αυτός, είναι και ο λόγος-ΦΟΒΟΣ που έσπευσε η Μέρκελ αμέσως μετά τις κάλπες να κόψει ορέξεις…

Είπε, «θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την Ελλάδα».

Σαν να μας λέει κυνικά «εγώ είμαι το αφεντικό σας»…

Έφθασε, η ώρα για ένα παγωμένο ποτήρι νερό στο πρόσωπο «της  κυρούλας»  που δεν πατάει γη…

Ποιος θα το πετάξει;

Αρχίζει το μεγάλο μαγειρείο για τη νέα κυβέρνηση που θα βγάλει μεγάλο συνασπισμό ή κυβέρνηση με δεκανίκι.

Πυρετωδώς τα επιτελεία των κομμάτων που θα συμμετέχουν στη νέα Βουλή συνεδριάζουν από το πρωί στο Βερολίνο προκειμένου να αναλύσουν τα εκλογικά αποτελέσματα και να καθορίσουν τη στάση τους στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποιος θα είναι ο κυβερνητικός εταίρος των  Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU).


Η κ. Μέρκελ κατάφερε να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό του κόμματός της, το οποίο ανήλθε στο 41,5%, σύμφωνα με την προκαταρκτική καταμέτρηση των ψήφων.

 

Την ίδια ώρα ωστόσο ο παραδοσιακός της εταίρος, οι Φιλελεύθεροι, υπέστη πανωλεθρία, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό 4,8% και για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας θα βρεθεί έξω από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

 

Από την πλευρά του, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με υποψήφιο καγκελάριο τον Πέερ Στάινμπρουκ κατάφερε να βελτιώσει κάπως το ποσοστό του στο 25,7% (+ 2,7%), αλλά δεν μπόρεσε να εμφανιστεί και πάλι ως ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα.

 

Η Αριστερά με 8,6%, αν και υπέστη απώλειες της τάξης του 3,3%, αναδεικνύεται στη σε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη και ακολουθούν οι Πράσινοι με 8,4% χάνοντας ένα ποσοστό του 2,3%.

 

Με βάση τα παραπάνω, η νέα βουλή θα είναι τετρακομματική και όχι πεντακομματική με 630 βουλευτές συνολικά.

 

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα συγκέντρωσε 311 έδρες και δεν μπορεί να κυβερνήσει αυτοδύναμα, ενώ οι έδρες των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέρχονται σε 319.

 

Αριθμητικά και μόνο η αντιπολίτευση θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αποκλείσει κάθε μετεκλογική συνεργασία με τους αριστερούς.

 

Ως εκ τούτου, το πιο πιθανό σενάριο είναι ο μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών.

 

Θεωρητικά κυβερνητικός εταίρος θα μπορούσαν να είναι και οι Πράσινοι, σενάριο όμως που δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

 

Η ίδια η κ. Μέρκελ στην χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή Berliner Runde δεν αποκάλυψε τις προθέσεις της, παραπέμποντας στη σημερινή συνεδρίαση των οργάνων του κόμματός της.

 

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού, θα πρόκειται για τον τρίτο μεγάλο συνασπισμό στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.

 

Η συμμετοχή ανήλθε στο 73% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, σε σύγκριση με το 70,8% το οποίο είχε καταγραφεί πριν από τέσσερα χρόνια.

 

Είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

 

Το 2005 -όταν η Άγκελα Μέρκελ είχε γίνει για πρώτη φορά καγκελάριος- η συμμετοχή είχε ανέλθει στο 77,7%, ενώ το 2002, όταν είχαν κερδίσει οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε φτάσει το 79,1%.

 

Με 56,2%, ένα ποσοστό-ρεκόρ για την ίδια, εξελέγη η Άγγελα Μέρκελ και στην περιφέρειά της, το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία.

 

Αντίθετα το εκλογικό σύστημα, το οποίο προβλέπει μία ψήφο για τον εκπρόσωπο κάθε μίας από τις 299 περιφέρειες της χώρας και μια δεύτερη για το κόμμα προτίμησης, είχε ως αποτέλεσμα «μεγάλα ονόματα» της κεντρικής πολιτικής σκηνής να χρειαστούν την κομματική λίστα προκειμένου να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για την Μπούντεσταγκ.

 

Μεταξύ αυτών είναι ο υποψήφιος Καγκελάριος του SPD Πέερ Στάινμπρουκ, η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λέγεν (CDU), ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ και ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ (CDU).

 

Την ίδια ώρα, το CDU απέκτησε για πρώτη φορά μουσουλμάνα βουλευτή, την Τζεμιλέ Γιουσούφ στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ενώ ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Φίλιπ Ρέσλερ συγκέντρωσε στην εκλογική του περιφέρεια, το Ανόβερο, μόλις 2,6% των ψήφων.

ΠΗΓΗ:nasostsaganelis