Μέρκελ: Οι χώρες του Νότου φταίνε, όχι εγώ

Η καγκελάριος της Γερμανίας επανέλαβε την άρνηση της για την δημιουργία ευρωομολόγων.

Μέρκελ: Οι χώρες του Νότου φταίνε, όχι εγώ

 

Τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου προ των ευθυνών τους θέτει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ, η οποία δήλωσε πως δεν ευθύνεται η ίδια ή η χώρα της για τις παραλείψεις, αλλά οι ίδιες οι κυβερνήσεις των χωρών.
«Πολλοί άνθρωποι στην Νότια Ευρώπη γνωρίζουν καλά ότι δεν ευθύνομαι εγώ ή η Γερμανία για τα προβλήματά τους, αλλά οι δικές τους -επί χρόνια ή επί δεκαετίες- παραλείψεις», δήλωσε η Ανγκέλα Μέρκελ στην εφημερίδα «Muenchner Merku».
Στη συνέχεια, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την κατηγορηματική άρνηση της για αμοιβαιοποίηση του χρέους και την δημιουργία ευρωομολόγων, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση της ότι «αν και η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, ο δρόμος που ακολουθούμε θα είναι επιτυχής».
Ωστόσο, η κ. Μέρκελ επιχείρησε να ρίξει παράλληλα τους τόνους και να στείλει ένα μήνυμα στήριξης στις χώρες του Νότου, σημειώνοντας πως η βασική αρχή της είναι «η αλληλεγγύη εάν και οι χώρες που πλήττονται επιτυγχάνουν στις προσπάθειές τους».
Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος σε ερώτηση που της έγινε σχετικά με το γεγονός ότι στις χώρες που δοκιμάζονται από την κρίση απεικονίζεται συχνά με χιτλερικό μουστάκι, απάντησε: «Ακόμη και για την έξαλλη παρουσίαση απόψεων, η ελευθεροτυπία, το εκλογικό δικαίωμα και η ανεξιθρησκία είναι κατοχυρωμένα για όλους», δήλωσε.