Αιχμάλωτος ψαράς δραπέτευσε από τη Βόρεια Κορέα 41 χρόνια μετά

Ο 68χρονος Νοτιοκορεάτης Χεόν Γουκ-Πυό έμεινε αιχμάλωτος στη Βόρεια Κορέα για 41 ολόκληρα χρόνια και μόλις τώρα κατάφερε να δραπετεύσει και βρεθεί ξανά στη Νότια Κορέα.

Ο Χεόν περιλαμβάνεται στους 25 ψαράδες που επέβαιναν σε δύο αλιευτικά σκάφη και τα οποία είχαν καταληφθεί από βορειοκορεατικό πολεμικό πλοίο στις 28 Δεκεμβρίου 1972. Η τύχη των συναδέλφων του είναι άγνωστη.

Σύμφωνα με τη Σεούλ, περισσότεροι από 500 Νοτιοκορεάτες, στην πλειοψηφία τους ψαράδες, έχουν απαχθεί από τη Βόρεια Κορέα μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας το 1953.

Όσοι διαφεύγουν γίνονται με καχυποψία δεκτοί από τη Σεούλ, που φοβάται τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Πιονγκγιάνγκ, και υποβάλλονται σε αυστηρή ανάκριση.

«Αυτή τη στιγμή ανακρίνεται από τις υπηρεσίες ασφαλείας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.

Μία ένωση αρωγής των φυγάδων διευκρίνισε ότι ο Χεόν πέρασε αρχικά σε τρίτη χώρα – πιθανότατα την Κίνα- όταν διέσχισε τα σύνορα στις 11 Αυγούστου. Στη συνέχεια έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκεούν-Χιέ, ζητώντας τη βοήθειά της για να τελειώσει τη ζωή του στη γενέτειρά του.

Η Νότια Κορέα ζητεί συστηματικά από τη Βόρεια Κορέα την απελευθέρωση όλων των απαχθέντων. Η Πιονγκγιάνγκ αρνείται ότι έχει προβεί σε απαγωγές.

Από το 2000, 28 βετεράνοι στρατιώτες του νοτιοκορεατικού στρατού, οι οποίοι θεωρούνταν πεσόντες στη μάχη, δραπέτευσαν από τη Βόρεια Κορέα και 13 από αυτούς ενώθηκαν με τις οικογένειές τους.