Μειώθηκαν τα κρούσματα ΑIDS σε 25 αναπτυσσόμενες χώρες

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των ΗΕ

VOA News

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι από το 2001 έχουν μειωθεί στο ήμισυ τα κρούσματα AIDS σε 25 χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στην Αφρική.

Τα στοιχεία αυτά περιέχονται στην ετήσια έκθεση του προγράμματος των Η.Ε. για το HIV/AIDS (UNAIDS) που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Η έκθεση επισημαίνει ότι μειώθηκαν οι θάνατοι λόγω AIDS στην Υπό την Σαχάρα Αφρική, κατά ένα τρίτο, τα τελευταία 6 χρόνια, ενώ στην περιοχή της Καραϊβικής σημειώθηκε πτώση 48% στους θανάτους από τη ασθένεια, την ίδια χρονική περίοδο.

Ο επικεφαλής των αναλυτών της UNAIDS, Πήτερ Γκις, αναφέρει ότι διάφοροι παράγοντες συνετέλεσαν στην μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων από AIDS, συμπεριλαμβανομένης και της αύξηση της ευαισθητοποίησης για τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται η ασθένεια. «Τα προγράμματα που απέφεραν αποτελέσματα είναι αυτά που επικεντρώνονται στην αλλαγή συμπεριφοράς», είπε ο κ. Γκις. «Έχουμε δει σε πολλές χώρες να υιοθετούνται ασφαλέστερες συμπεριφορές».

Όμως αυτό δεν ισχύει για όλες τις χώρες. Ερευνητές της UNAIDS επισημαίνουν ότι τα νέα κρούσματα AIDS στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έχουν αυξηθεί πάνω από 35%.  Αύξηση των κρουσμάτων σημειώνεται και στην ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Αφρική. Ο κ. Γκις αναφέρει ότι η έλλειψη προγραμμάτων για την καταπολέμηση της χρήσης ναρκωτικών, συμβάλει στις αυξήσεις των κρουσμάτων AIDS σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ευρώπης.

Τα ΗΕ υπολογίζουν ότι το 2011 περίπου 34 εκατομμύρια άτομα σ’ ολόκληρο τον κόσμο ζούσαν με AIDS και 1,7 εκατομμύρια πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS.