Κοινό συντηρητικό τροφίμων κατά του καρκίνου

VOA News

Ένα απ’ τα πλέον κοινά συντηρητικά τροφίμων, η Νισίνη, φαίνεται πως επιβραδύνει ή ακόμη και σταματά την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων του κεφαλιού και του αυχένα, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. 

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το βακτηριοκτόνο αυτό πολυπεπτίδιο ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη η οποία προωθεί τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων, αλλά δεν βλάπτει τα υγιή κύτταρα.

Ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας αποτελεί μια απ’ τις κύριες αιτίες θανάτου διεθνώς. Η Νισίνη είναι βακτηριοκτόνο ευρέως φάσματος, που χρησιμοποιείται κατά του σταφυλόκοκκου, αλλά και ως συντηρητικό με αντιβιοτικές ιδιότητες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε την χρήση του ως συντηρητικού πριν μερικές δεκαετίες.  Η καθηγήτρια Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Υβόν Καπίλα, που ηγήθηκε της έρευνας δήλωσε ότι θα ζητήσει τώρα την έγκριση της Υπηρεσίας για κλινικές δοκιμές επί των αντικαρκινικών ιδιοτήτων της Νισίνης.