Επεμβάσεις με μόνιμα στεντ

Πρωτοποριακά στεντ από βιολογικά υλικά τα οποία απορροφώνται από τον οργανισμό σε διάστημα δύο χρόνων και προστατεύουν τον ασθενή από τον κίνδυνο της θρόμβωσης εμφυτεύτηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε τρεις καρδιοπαθείς την Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ.

Συνολικά 12 τέτοια στεντ δωρήθηκαν στο ΑΧΕΠΑ από προμηθεύτρια εταιρεία και τα πρώτα τρία εμφυτεύτηκαν σε ασθενείς την περασμένη Παρασκευή από τον επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας Γεώργιο Σιάνο, ενώ τα άλλα 9 θα χρησιμοποιηθούν προσεχώς.

«Τα στεντ αυτά είναι φαρμακευτικά επικαλυμμένες ενδοστεφανιαίες προθέσεις, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από πολυμερισμένο γαλακτικό οξύ το οποίο απορροφάται μετά από ένα διάστημα δύο χρόνων. Αυτά τα στεντ αφήνουν το τοίχωμα του αγγείου καθαρό. Αυτό είναι και το πλεονέκτημά τους έναντι των κλασικών στεντ τα οποία αφού εμφυτευτούν δεν μπορούν να αφαιρεθούν, παραμένουν μόνιμα και ενέχουν, έστω και περιορισμένα, τον κίνδυνο της θρόμβωσης σε ορισμένους ασθενείς και παρεμποδίζουν μελλοντικές θεραπευτικές επιλογές. Στον ασθενή που τοποθετούνται βιοαπορροφήσιμα στεντ μπορεί ακόμη να γίνει και by pass» εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ Ιωάννης Στυλιάδης.