Γιβραλτάρ: Φάλαινες όρκες κάνουν επιθέσεις σε σκάφη

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν το 2020

Οι αναφορές για επιθέσεις από όρκες στα ανοικτά των ακτών της Ιβηρικής άρχισαν τον Μάιο του 2020 και γίνονται όλο και πιο συχνές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2022 στο περιοδικό «Marine Mammal Science». Ωστόσο τους τελευταίους μήνες τα περιστατικά έχουν αυξηθεί.

«Ίσως είναι παιχνίδι»

«Δεν ισχυριζόμαστε ακριβώς πως οι όρκες… δασκαλεύουν τα μικρά τους, αν και η συμπεριφορά τους έχει επεκταθεί στα μικρά. Είναι εκπληκτικά περίεργα και παιχνιδιάρικα ζώα και έτσι αυτό μπορεί να είναι περισσότερο παιχνίδι παρά μία επιθετική ενέργεια», δήλωσε ο Αλφρέδο Λοπέζ Φερνάντεζ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Aveiro της Πορτογαλίας και εκπρόσωπος της Ομάδας Εργασίας για τις φάλαινες του Ατλαντικού.

Ο Αλφρέδο Λοπέζ Φερνάντεζ τόνισε επίσης ότι όλα ίσως να ξεκίνησαν από μια «τραυματισμένη όρκα», που εκδικείται και «η επιθετική συμπεριφορά της αντιγράφεται τώρα από νεότερες φάλαινες δολοφόνους».

«Οι όρκες είναι κοινωνικά πλάσματα που μπορούν εύκολα να μάθουν και να αναπαράγουν συμπεριφορές που βλέπουν τους άλλους να κάνουν. Δεν ερμηνεύουμε ότι οι όρκες διδάσκουν τους νέους, αν και η συμπεριφορά έχει εξαπλωθεί στους νέους κάθετα, απλώς με μίμηση, και αργότερα οριζόντια μεταξύ τους, επειδή το θεωρούν κάτι σημαντικό στη ζωή τους», είπε ο βιολόγος.

«Είχαν λόγους»

«Νομίζω ότι θεωρείται επιθετικότητα επειδή προκαλεί ζημιά, αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι το κίνητρο είναι απαραίτητα επιθετικό», είπε στο NBC News, η Monika Wieland Shields, διευθύντρια του Orca Behavior Institute, ενός μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού που εδρεύει στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

«Σίγουρα είχαν λόγους να εμπλακούν σε αυτό το είδος συμπεριφοράς. Υπάρχουν μέρη όπου φάλαινες όρκες πυροβολούνται από ψαράδες. Παρακολούθησαν μέλη της οικογένειας να οδηγούνται από τις ομάδες τους σε αιχμαλωσία στις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Αν κάτι επρόκειτο να παρακινήσει την άμεση επιθετικότητα, θα πίστευα ότι κάτι τέτοιο θα το είχε κάνει», είπε.

Η Monika Wieland Shields ανέφερε επίσης ότι η συμπεριφορά αυτών των φαλαινών στα ανοιχτά της Ιβηρικής ακτής μπορεί να είναι προσωρινή.

«Αυτό μοιάζει με το ίδιο πράγμα, όπου μια φάλαινα έπαιζε με ένα πηδάλιο και είπε: “Ε, αυτό είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Θέλετε να το δοκιμάσετε;” Και είναι η τρέχουσα μόδα για αυτόν τον πληθυσμό όρκας», κατέληξε.