Κυπριακό και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν Κασουλίδης – Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Κυπριακό, ο αγωγός EastMed, το σχήμα συνεργασίας 3+1, με Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες και οι περιφερειακές εξελίξεις, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον Aμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν.

Ο κύριος Κασουλίδης δήλωσε ότι στη διάρκεια της συνάντησης, ο Αντονι Μπλίνκεν εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο, οι επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία και στην Κυπριακή Δημοκρατία, να αποτελέσουν τροχοπέδη για την επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο κύριος Κασουλίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτοβουλία του προέδρου Αναστασιάδη για την υλοποίηση σημαντικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σημείωσε ότι εάν οι τουρκοκύπριοι αποδεχτούν την παράδοση του αεροδρομίου της Τύμβου στα Ηνωμένα Έθνη, θα μπορούν και να εμπορεύονται και δεν θα είναι απομονωμένοι, νοουμένου ότι θα παραδοθεί η περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη όπως προνοούν τα ψηφίσματα.kasoulides_blinken.width-770.jpg

Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζεται ότι ο Aμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού και επανένωσης του νησιού, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το θέμα του αγωγού East Med δεν έχει κλείσει οριστικά, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Επισήμανε πως ούτε η θέση της Λευκωσίας έχει αλλάξει και απομένει να διαφανεί εάν ο αγωγός είναι οικονομικά βιώσιμος. Εάν αποδειχθεί ότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμη μία τέτοια επιλογή, τότε το θέμα δεν θα προχωρήσει, είπε ο κύριος Κασουλίδης. Κατά την συνάντηση με τον Αντονι Μπλίνκεν συζητήθηκαν επίσης τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κύριος Μπλίνκεν επανέλαβε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, μεταξύ άλλων μέσω του μηχανισμού 3+1 με την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Σε ότι αφορά το Ουκρανικό ζήτημα, οι δύο υπουργοί επισήμαναν τη σημασία του συντονισμού των ενεργειών για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ