Τι έδειξαν οι τοξικολογικές του 22χρονου που αποκεφαλίστηκε από τον έλικα του ελικοπτέρου στα Σπάτα

«Καθαρές» είναι οι τοξικολογικές εξετάσεις του 22χρονου Βρετανού, Τζακ Φέντον, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν πλησίασε στον έλικα του ελικοπτέρου από το οποίο αποβιβαζόταν στα Σπάτα με αποτέλεσμα να αποκεφαλιστεί.

Έτσι, απομακρύνεται το σενάριο ο νεαρός να ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλης ουσίας.

Από τις τοξικολογικές εξετάσεις, στις οποίες είχε υποβληθεί η σορός του 22χρονου, δεν προέκυψε κάποιο αξιόλογο εύρημα, όπως σημειώνεται.

Αυτό που διερευνάται είναι το τι οδήγησε τον 22χρονο να επιστρέψει στο διάδρομο προσγειώσεις. Η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχήματων και Ασφάλειας Πτήσεων συλλέγει καταθέσεις προκειμένου να ρίξει «φως» στα αίτια της τραγωδίας ενώ κρίσιμες θεωρούνται οι μαρτυρίες των φίλων του Τζακ οι οποίοι επέβαιναν μαζί του στο ελικόπτερο από την Μύκονο.

Αρχικά, οι τρεις φίλοι του είχαν «εξαφανιστεί» και οι ελληνικές Αρχές τους αναζητούσαν τηλεφωνικά στην Μεγάλη Βρετανία χωρίς να λάβουν απάντηση.

Ωστόσο, με την παρέμβαση της αρμόδιας Επιτροπής για τα αεροπορικά ατυχήματα του Ηνωμένου Βασιλείου οι τρεις μάρτυρες θα καταθέσουν εξ αποστάσεως για όσα έζησαν το απόγευμα της 25ης Ιουλίου.

«Περιμένουμε, τις επόμενες μέρες, να συναντηθούμε διαδικτυακά με τους υπόλοιπους επιβάτες για να καταθέσουν ως μάρτυρες για το δυστύχημα. Ζητήσαμε από την Επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου να μας βοηθήσει καθώς δεν συνεργάζονταν μαζί μας. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο», λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της ΕΔΑΑΠ, κ. Ιωάννης Κονδύλης, ο οποίος έχει στα χέρια του και τις καταθέσεις των επιβατών που βρίσκονταν στην αίθουσα αναμονής την ώρα που ο Τζακ έπεφτε νεκρός.

Ακόμη, ο κ. Κονδύλης σημειώνει πως η Επιτροπή εξετάζει παράλληλα αν τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ασφαλείας κατά την αποβίβαση των επιβατών από το ελικόπτερο.

Από την πλευρά της, η εταιρεία που διαχειρίζεται το ελικοδρόμιο στα Σπάτα υποστηρίζει πως το εγχειρίδιο επιβίβασης και αποβίβασης από το ελικόπτερο με αναμμένες τις μηχανές είχε λάβει έγκριση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταθέσεις των επιβατών, οι οποίοι βρίσκονταν στο χώρο αναμονής του ελικοδρομίου πριν από το θάνατο του Τζακ, περιγράφουν μια «ανεξήγητη» και «αδικαιολόγητη» πορεία του 22χρονου προς το διάδρομο προσγείωσης.

«Οι συνοδοί τον έφεραν μπροστά μας, δίπλα στο οίκημα στο οποίο περιμέναμε την πτήση μας. Αυτός, όμως, άρχισε να τρέχει χωρίς λόγο προς το ελικόπτερο και, μάλιστα, κάποιοι τον κυνηγούσαν για να τον ρίξουν κάτω και να τον σταματήσουν», φέρεται να έχει καταθέσει στην Επιτροπή ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες του δυστυχήματος.