ΗΠΑ: Πέθανε ο πρώτος ασθενής με μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο

Ο χοίρος από τον οποίο ελήφθη η καρδιά, είχε προηγουμένως τροποποιηθεί γενετικά από αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας

Ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, πέθανε δύο μήνες μετά την εγχείρησή του, ανακοίνωσε σήμερα το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν, στις ΗΠΑ.

Ο Ντέιβιντ Μπένετ, 57 ετών, πέθανε την Τρίτη, αφότου η κατάσταση της υγείας του «είχε αρχίσει να επιδεινώνεται πριν από μερικές ημέρες», δήλωσε σε ανακοίνωση το νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. «Όταν κατέστη σαφές ότι δεν επρόκειτο να αναρρώσει, του παρασχέθηκε ανακουφιστική φροντίδα», διευκρίνισε.

Η ειδική άδεια για τη μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο σε άνθρωπο δόθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με το σκεπτικό ότι αν δεν γινόταν, ο Ντέιβιντ Μπένετ θα πέθαινε. Η κατάστασή του ήταν καλή τρεις μέρες μετά την πειραματική επέμβαση, η οποία κράτησε επτά ώρες. Η επέμβαση έγινε από γιατρούς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη.

Οι θεράποντες ιατροί, σύμφωνα με διεθνή Μέσα ενημέρωσης, δεν έδωσαν λεπτομέρειες για την ακριβή αιτία θανάτου. Περιορίστηκαν να πουν ότι η κατάσταση της υγείας του ξεκίνησε να επιδεινώνεται μερικές μέρες νωρίτερα.

Ο γιος του ευχαρίστησε το νοσοκομείο για την ύστατη αυτή προσπάθεια με τη μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο, λέγοντας πως η οικογένειά του ήλπιζε να ανοίξει ο δρόμος για να μπει ένα τέλος στο πρόβλημα της έλλειψης οργάνων από ανθρώπους.

Μετά την μεταμόσχευση καρδιάς, οι πληροφορίες έλεγαν πως το προσδόκιμο ζωής του 57χρονου δεν ήταν σαφές, ωστόσο οι γιατροί ανέφεραν πως η καρδιά του γενετικά τροποποιημένου χοίρου ήταν η τελευταία του ελπίδα για να σωθεί.