Ρευματολογική Εταιρεία: Η θεραπεία οστεοπόρωσης αποφασίζεται από ειδικούς

Η οστεοπόρωση διαγιγνώσκεται μεν με τη βοήθεια της εξέτασης DEXA όμως η απόφαση για θεραπεία, λαμβάνεται από γιατρούς με ειδικότητα στο θέμα, οι οποίοι μελετούν το αποτέλεσμα της εξέτασης μαζί με το κάθε άτομο ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να υπάρχουν αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου, διευκρινίζοντας ότι οι γιατροί που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης είναι οι ρευματολόγοι και οι ενδοκρινολόγοι.

Όπως αναφέρεται, η Ρευματολογική Εταιρεία προέβη στην ανακοίνωση προκειμένου να ξεκαθαρίσει ορισμένα σημεία γύρω από το θέμα της οστεοπόρωσης με αφορμή πρόσφατες δημοσιεύσεις στον Τύπο περί του θέματος.

Ως προς τούτο διατυπώνει τη θέση πως η εξέταση υπερήχου πτέρνας δεν έχει θέση στη διάγνωση της οστεοπόρωσης, προσθέτοντας ότι η φαρμακευτική θεραπεία δεν περιλαμβάνει οιστρογόνα, αφού τα οιστρογόνα πρέπει να δίνονται σε περιπτώσεις έλλειψης σε νεαρές γυναίκες και όχι για τη θεραπεία οστεοπόρωσης.

Σημειώνει ότι οι κίνδυνοι της λήψης οιστρογόνων υπερτερούν των πλεονεκτημάτων και έτσι δεν χρησιμοποιούνται πια για θεραπεία οστεοπόρωσης, προσθέτοντας πως αντι-οιστρογόνα δεν έχουν θέση στη θεραπεία της οστεοπόρωσης.