Πυρκαγιές 2021: Εθελοντής έβαζε φωτιές για να τις σβήνει

Έχουν γίνει 18 συλλήψεις για εμπρησμούς σε όλη τη χώρα

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του τελευταίου δεκαημέρου, προκάλεσαν ανείπωτη θλίψη αλλά και ερωτήματα για το πώς ξέσπασαν και αναζωπυρώνονταν διαρκώς. Οι υποψίες για εμπρησμούς παραμένουν, μετά άλλωστε και τις συλλήψεις που έγιναν με αυτές τις κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει έρευνα κάνοντας λόγο «για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα» πίσω από τις φωτιές σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα. Μάλιστα, στη σχετική παραγγελία ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Η. Πλιώτας κάνει λόγο για «εύλογες υπόνοιες για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και όχι μόνο για απλό, τυχαίο φαινόμενο σύμπτωσης περιστατικών αμελούς συμπεριφοράς».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΛΑΣ σε όλη τη χώρα έχει προχωρήσει σε δεκαοχτώ συλλήψεις και 118 προσαγωγές για εμπρησμό από πρόθεση ή από αμέλεια, κατά το διάστημα 4 έως τις 11 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι τρεις συλλήψεις έγιναν μετά από παραγγελία του πυροσβεστικού σώματος, οι επτά μετά από προανάκριση της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού μία μετά από ένταλμα του ιδίου του ανακριτή και επτά από προανάκριση υπηρεσιών της ΕΛΑΣ.

Οι ηλικίες των δραστών εμπρησμού κυμαίνονται από 15 έως 78 ετών. Καταγράφηκαν στο Κρυονέρι, στο Μαρκόπουλο Αττικής, στο Πέδιο Του Άρεως, στο Άλσος Φινοπούλου στου Γκύζη, στο Άλσος Πετρούπολης, στο Πέραμα, τη Μεσσηνία, τα Γιάννενα, τη Λέσβο, τις Σέρρες και τη Φωκίδα.

Κρυονέρι: Εθελοντής έβαζε φωτιές για να τις σβήνει ο ίδιος

Στη Λέσβο άτομο προκάλεσε πυρκαγιά όταν έκαιγε μαλλί από πρόβατα. Στις Σέρρες έκαιγαν καλώδια σε φωτοβολταϊκό πάρκο για να πάρουν το χαλκό. Στο Άλσος Φινοπούλου στου Γκύζη ένας αλλοδαπός με κάποιες χαρτοπετσέτες και κάποια τσαλακωμένα πακέτα τσιγάρων επιχείρησε να βάλει φωτιά σε δέντρο και ξερόχορτα.

Στο Κρυονέρι εθελοντής πυροσβέστης ενώ προπορευόταν η ομάδα του έβαζε προσανάμματα και φιδάκια για κουνούπια για να σβήνει τις φωτιές ο ίδιος. Μια από τις τέσσερις φωτιές που είχε βάλει επεκτάθηκε κοντά στο νεκροταφείο του Κρυονερίου.

Παράλληλα, έγιναν και έξι συλλήψεις για πλιάτσικο από μισοκατεστραμμένες από τις φωτιές οικίες.

Πηγή: iefimerida.gr