Έκκληση Ερντογάν στους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης να επιστρέψουν στην Τουρκία

Τους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης που είχαν φύγει για την Ελλάδα κάλεσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία κατά το δείπνο ιφτάρ που παρέθεσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους ηγέτες των άλλων μειονοτήτων στην Τουρκία, όπως αναφέρουν τουρκικές εφημερίδες.

Στο πρωτοσέλιδό της η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ με υπέρτιτλο ‘Έκκληση Ερντογάν προς Ρωμιούς: Επιστρέψτε σπίτι σας’ γράφει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Ρωμιούς «να επιστρέψουν στη χώρα τους» και να την προστατεύσουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ελληνικού νοσοκομείου του Βαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη, Κωνσταντίνο Ιωαννίδη, που ήταν παρών στο δείπνο μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, «ήταν το καλύτερο περιβάλλον μέχρι σήμερα. Ήταν πολύ, πολύ καλό. Ο Πρόεδρος Ερντογάν μίλησε μαζί μας, ένας προς έναν. Τόνισε ότι οι μειονότητες είναι οι αξίες αυτής της χώρας και ότι ζούμε σε ενότητα, ισότητα και ειρήνη, χωρίς καμία διάκριση. Αρκεί να κοιτάξουμε το πρόσωπό του για να κατανοήσουμε τον σεβασμό, την αγάπη και την ειλικρίνειά του. Το λεγόμενο ζήτημα της γενοκτονίας τους έχει ενοχλήσει αρκετά».

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο δείπνο και στο θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, χαρακτηρίζοντας και πάλι τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ως «ατυχείς». Όπως είπε, «ο λεγόμενος ισχυρισμός περί γενοκτονίας δεν έχει καμία αξία για εμάς. (Ο Τζο Μπάιντεν) λειτούργησε με βάση ό,τι έχει ακούσει».