Με ποινή φυλάκισης οι Αυστραλοί που επιστρέφουν από Ινδία

Η χώρα έχει σταματήσει τη σύνδεση με την Ινδία

Παράνομα κήρυξε η Αυστραλία τα ταξίδια από την Ινδία προς τη χώρα την ώρα που εκεί κυριαρχεί η ισχυρή ινδική μετάλλαξη. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όσοι οι Αυστραλοί πολίτες θελήσουν να επιστρέψουν από την Ινδία θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια και πρόστιμο έως και 66.000 δολάρια.

Ο υπουργός Υγείας της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι η απόφαση ελήφθη «με βάση το ποσοστό των ατόμων που βρίσκονται σε καραντίνα και έχουν μολυνθεί με κοροναϊό στην Ινδία». Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Αυστραλία απαγόρευσε όλες τις πτήσεις από την Ινδία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υπάρχουν 9.000 Αυστραλοί στην Ινδία, εκ των οποίων 600 θεωρούνται ότι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι είναι η πρώτη φορά που ποινικοποιείται η επιστροφή Αυστραλών στην πατρίδα τους.

Πάντως, γιατρός είπε στο ABC ότι η κίνηση της κυβέρνησης είναι δυσανάλογη με την απειλή που θέτουν όσοι επιστρέφουν από τη χώρα που μαστίζεται από την πανδημία. «Οι οικογένειές μας πεθαίνουν κυριολεκτικά στην Ινδία» είπε ο Dr Vyom Sharmer, κάνοντας λόγο για εγκατάλειψη.

Από τη Δευτέρα, όποιος ήταν στην Ινδία εντός 14 ημερών από την προβλεπόμενη ημερομηνία άφιξης στην Αυστραλία θα απαγορεύεται να εισέλθει στη χώρα. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα επιβάλλεται ποινή έως και πέντε χρόνια φυλάκισης και έως 66.000 δολάρια πρόστιμο ή και τα δύο. Οι αποφάσεις θα επανεξεταστούν στις 15 Μαΐου ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ παραδέχθηκε ότι δεν ήταν εύκολη η απόφαση, ωστόσο προτεραιότητα είναι η προστασία του συστήματος δημόσιας υγείας και καραντίνας στην Αυστραλία.