Δύο φίλες που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα βρέθηκαν ξανά 82 χρόνια μετά μέσω Zoom!

42

Η συγκίνηση και για τις δύο ήταν μεγάλη

Στην εποχή της τεχνολογίας τα πάντα είναι δυνατά! Δύο παιδικές φίλες που χάθηκαν εξαιτίας του Ολοκαυτώματος μπόρεσαν να «συναντήσουν» ξανά η μια την άλλη μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom 82 χρόνια μετά.

Και οι δύο κοπέλες, οι οποίες είναι Εβραίες, ζούσαν στο Βερολίνο όταν ξεκίνησε ο διωγμός τους από τον Χίτλερ. Η οικογένεια της Μπέτι Γκρεμπενσίκοφ μετακόμισε στην Σαγκάη και στη συνέχεια στις ΗΠΑ, ενώ αυτή της Αν-Μαρί Βάρενμπεργκ έφυγε για την Χιλή.

Οι δύο φίλες, όπως αναφέρει το CBS NEWS πίστευαν η μια για την άλλη, ότι είχαν πεθάνει σε ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. Οι δυο γυναίκες επανενώθηκαν πρόσφατα με τη βοήθεια του USC Shoah Foundation, έναν μη κερδοσκοπικός οργανισμό, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην πραγματοποίηση οπτικοακουστικών συνεντεύξεων με επιζώντες και μάρτυρες του Ολοκαυτώματος.

Η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Μπέτι Γκρεμπενσίκοφ, όταν μίλησε για πρώτη φορά στο ίδρυμα, ανέφερε μια παλιά της φίλη, την Αν-Μαρί Βάρενμπεργκ, την οποία δεν είχε δει από τότε που ήταν μικρό κορίτσι.

«Είχα μια συγκεκριμένη φίλη, της οποίας το όνομα πάντα αναφέρω, μπορώ να το αναφέρω εδώ; Το όνομά της ήταν Αν-Μαρί Βάρενμπεργκ και δεν ήξερα ποτέ τι της συνέβη και αναρωτιέμαι πάντα αν ίσως είναι κάπου και μπορεί να το ακούσει», δήλωσε η Μπέτι στην κατάθεσή της.

«Ήταν η καλύτερή μου φίλη όταν ήμουν πολύ μικρή και πηγαίναμε μαζί στο σχολείο. Όταν φύγαμε για την Κίνα το 1939, αποχαιρετήσαμε η μια την άλλη και ήταν πολύ δύσκολο», συνέχισε η Μπέτι.

«Είχαμε πει ότι θα γράφαμε η μια στην άλλη, αλλά δεν το κάναμε ποτέ. Δεν άκουσα ποτέ ξανά για αυτήν και δεν ξέρω τι μπορεί να της συνέβη. Πιθανώς πέθανε στον πόλεμο αλλά δεν είμαι σίγουρη», είπε η Μπέτι στο USC Shoah Foundation.

Μια υπεύθυνη στο ίδρυμα, η Ίτα Γκόρντον, άρχισε να ψάχνει για την φίλη της ώσπου την βρήκε, αλλά δεν ήταν σίγουρη ότι ήταν η ίδια Βάρενμπεργκ. Στην πορεία, μετά από μια μεγάλη έρευνα επιβεβαίωσε την ταυτότητα της Αν-Μαρί Βάρενμπεργκ, και κατάφερε να τις συνδέσει μέσω Zoom.

Οι δυο γυναίκες, οι οποίες είναι πλέον 90 ετών, μίλησαν μετά από 82 χρόνια η μια στην άλλη ελαφρώς συγκινημένες. Στη συνάντηση, μιλούσαν για δύο ώρες ασταμάτητα, ενώ σύστησαν τα μέλη των οικογενειών τους.

«Ήταν τόσο φυσικό για αυτές, μιλούσαν για απλά πράγματα και ενώ η γλώσσα θα μπορούσε να είναι ένα εμπόδιο, δεν ήταν. Δεν είχα ξανακούσει ποτέ την γιαγιά μου να μιλάει γερμανικά», ανέφερε ο εγγονός της Μπέτι στο CBC.