Το πλοίο που «αιωρείται» στις ακτές της Κορνουάλης

Η απόκοσμη εικόνα είχε τελικά λογική εξήγηση

Τον γύρο του κόσμου έχει κάνει σήμερα μια φωτογραφία από πλοίο που μοιάζει να «αιωρείται» στις ακτές της Κουρνουάλης. Την φωτογραφία τράβηξε ο Ντέβιντ Μόρις, ο οποίος έμεινε άφωνος βλέποντας εμπορικό πλοίο να «πετά» πάνω από τη θάλασσα. Αμεσα απαθανάτισε την στιγμή, ωστόσο υπάρχει μια απόλυτα λογική εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο.
Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο μετεωρολόγος του BBC Ντέιβιντ Μπράιν, πρόκειται για τον «ανώτερο αντικατοπτρισμό», ο οποίος συμβαίνει λόγω των «ειδικών ατμοσφαιρικών συνθηκών που κάμπτουν το φως». Ο μετεωρολόγος μιλά για μια συχνή ψευδαίσθηση που συμβαίνει στην Αρκτική, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι αποτελεί ένα «πολύ σπάνιο» φαινόμενο για το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Οι εν λόγω αντικατοπτρισμοί συμβαίνουν λόγω της καιρικής κατάστασης που είναι γνωστή ως αντιστροφή θερμοκρασίας, όπου ο κρύος αέρας βρίσκεται κοντά στη θάλασσα με θερμότερο αέρα πάνω από αυτό. Δεδομένου ότι ο κρύος αέρας είναι πυκνότερος από τον ζεστό αέρα, το φως “κάμπτει” προς τα μάτια κάποιου που στέκεται στο έδαφος ή στην ακτή, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται ένα μακρινό αντικείμενο» τονίζει ο μετεωρολόγος.
 «Οι αντικατοπτρισμοί μπορούν να παράγουν μερικούς διαφορετικούς τύπους εικόνων – εδώ ένα μακρινό πλοίο φαίνεται να επιπλέει ψηλά, πάνω από την πραγματική του θέση, αλλά μερικές φορές ένα αντικείμενο κάτω από τον ορίζοντα μπορεί να γίνει ορατό» κατέληξε.