Ατσάλινη σφαιρα 41 κιλών έπεσε από τον ουρανό σε παραλία στις Μπαχάμες

Έφερε πάνω της κείμενο γραμμένο στα ρωσικά

Από τον ουρανό έπεσε σε μια παραλία στις Μπαχάμες μυστηριώδης σφαίρα τιτανίου καλυμμένη με ρωσικά σημάδια που ανακάλυψε μια Βρετανίδα που περπατούσε στην παραλία.

Η μπάλα, η οποία ζυγίζει στα 41 κιλά πιστεύεται ότι μπορεί να είναι μέρος ενός διαστημικού σκάφους και εντοπίστηκε να ξεπροβάλει από την άμμο σαν «ασημένιο φωτεινό φεγγάρι», όπως ανέφερε η Βρετανίδα.

«Πήγαμε να περπατήσουμε σε διαφορετικό σημείο από το συνηθισμένο και παρατήρησα αυτό το ασημένιο λαμπερό φεγγάρι να φαίνεται από την άμμο», είπε η γυναίκα στον Independent. «Μπορούσαμε να δούμε τα ρωσικά γράμματα στο πλάι, έτσι ξεκινήσαμε να σκάβουμε για να δούμε περισσότερα από αυτό, κάτι που ήταν λίγο τολμηρό, δεδομένου ότι δεν είχαμε ιδέα τι ήταν», πρόσθεσε.

Αν και δεν είναι σίγουρο για το πώς η μπάλα κατέληξε να είναι θαμμένη στην παραλία, ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι μπορεί να προήλθε από δορυφόρο ή διαστημόπλοιο.

Ο Mark Morabito, πρόεδρος της Virgin Galactic, ο οποίος επί του παρόντος εκπαιδεύεται να γίνει αστροναύτης, δήλωσε ότι είναι 99% βέβαιος ότι πρόκειται για δεξαμενή υδραζίνης από «κάποιου είδους πύραυλο». Αυτοί οι μη επανδρωμένοι πύραυλοι χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση δορυφόρων στο διάστημα.

Το κείμενο στα ρωσικά που αναγράφεται στην μπάλα αναφέρει ότι το αντικείμενο έχει εύρος θερμοκρασίας λειτουργίας μεταξύ -170°C και -196°C.

Η Δρ Sarah Hudspith, αναπληρώτρια καθηγήτρια στα ρωσικά στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, δήλωσε ότι πιστεύει ότι το αντικείμενο μπορεί να προέρχεται από την Κούβα, «δεδομένου ότι η Κούβα ήταν σύμμαχος της Σοβιετικής Ένωσης, από την οποία απέκτησε κάθε είδους εξοπλισμό».

Ένας άλλος εμπειρογνώμονας, ο Δρ Martin Archer, ο οποίος είναι μέλος του UKRI Stephen Hawking Fellow στο Imperial College London, δήλωσε ότι τα περισσότερα δορυφορικά κομμάτια που επιστρέφουν στη Γη πέφτουν στον ωκεανό.

«Υπό ελεγχόμενες συνθήκες, οι χειριστές στοχεύουν συνήθως αυτά τα κομμάτια να απορροφηθούν και να καταστραφούν στο «νεκροταφείο διαστημικών σκαφών» σε μια ακατοίκητη περιοχή του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, με επίκεντρο το «Σημείο Νέμο» το πιο απομακρυσμένο σημείο από οποιοδήποτε κομμάτι στεριάς στη Γη», είπε.

«Αλλά φυσικά, δεν εισέρχονται όλοι οι δορυφόροι στην ατμόσφαιρα υπό τέτοιες ελεγχόμενες συνθήκες», πρόσθεσε.