Δένδιας: Η Ελλάδα δεν θα γίνει ο «σκύλος του Παβλόφ» της Τουρκίας

«Η Ελλάδα αντιδρά όταν και όπως πρέπει και όχι όπως το επιθυμεί η Τουρκία», δήλωσε σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση και η Τουρκία δεν θα πετύχει να δημιουργήσει στην ελληνική εξωτερική πολιτική σύνδρομο του σκυλιού του Παβλόφ! Η Ελλάδα αντιδρά όταν και όπως πρέπει όχι όταν το επιθυμεί η Τουρκία. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου ανέγνωσε τον ευκρινή και απλοϊκό τουρκικό σχεδιασμό».

Παράλληλα, μιλώντας σήμερα σε διαδικτυακή εκδήλωση ο Νίκος Δένδιας ειπε ότι «η Ελλάδα έχει την ατυχία να γειτνιάζει με ένα συστηματικά παραβατικό γείτονα και την τύχη να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί δέλεαρ και φόβητρο για την Τουρκία, δημιουργώντας ένα είδος ζώνης προστασίας».

«Αν με ρωτήσετε αν είμαστε ικανοποιημένοι, θα σας πω ότι θα θέλαμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει με αυστηρότερο τρόπο την Τουρκία. Αλλά η ΕΕ είναι Ένωση 27 χωρών. Λειτουργεί, ευτυχώς, με ομοφωνία. Ενίοτε, το εθνικό συμφέρον επικρατεί του ευρωπαϊκού. Δεν παύει, όμως, να αποτελεί ένα πολύ ισχυρό, ίσως το ισχυρότερο, όπλο μας» επισήμανε.

Νωρίτερα σήμερα, ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γιαν Κούμπις.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην πολιτική διαδικασία, καθώς και στο έργο του ειδικού απεσταλμένου, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό ελήφθη η απόφαση για επαναλειτουργία ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη στο αμέσως προσεχές διάστημα. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεσα συνάντηση δια ζώσης προκειμένου να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις που αφορούν τη Λιβύη.