ΠΟΥ: Ανοιχτά όλα τα δεδομένα για την προέλευση του κοροναϊού

Δεν έχει απορριφθεί καμία θεωρία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε οποιαδήποτε θεωρία σχετικά με την προέλευση του κοροναϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, «όλες οι θεωρίες παραμένουν ακόμη ανοιχτές».

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην αποστολή του ΠΟΥ στην Κίνα, αυτήν την εβδομάδα είπαν ότι δεν εξετάζουν πλέον αν ο ιός ξέφυγε από κάποιο εργαστήριο, μια υπόθεση που θεωρείται πολύ απίθανη.

Οι ΗΠΑ ωστόσο ανέφεραν ότι θα εξετάσουν τα ευρήματα της αποστολής.

«Τέθηκαν κάποια ερωτήματα, για το αν έχουν αποκλειστεί κάποιες θεωρίες. Αφού μίλησα με ορισμένα μέλη της ομάδας, θέλω να επιβεβαιώσω ότι όλες οι υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές και απαιτούν περαιτέρω ανάλυση και μελέτη», είπε από την πλευρά του ο Τέντρος.

Η επίσκεψη της ειδικής ομάδας επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ουχάν της Κίνας  δεν κατέληξε σε  πειστικές απαντήσεις – μέχρι τώρα τουλάχιστον – στην προσπάθειά τους να  ερευνήσουν τα διαθέσιμα δεδομένα και να αποφανθούν για την ακριβή προέλευση του κοροναϊού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να συντάξει ολοκληρωμένη έκθεση για τα ευρήματα της ομάδας, ωστόσο κάποιες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει (πχ για τη μετάδοση του ιού μέσω κατεψυγμένων τροφίμων), προκάλεσαν δυσαρέσκεια σε μέλη της ομάδας του ΠΟΥ.

«Είναι απογοητευτικό που βγήκαν πράγματα πριν από την επίσημη έκθεση. Η επιστήμη πρέπει να μας οδηγήσει έξω από αυτή την πανδημία και να αποτρέψει την επόμενη. Οι γεωπολιτικές μάχες έχουν δυσκολέψει αυτό το έργο. Έχει έρθει η ώρα να εμπιστευθούμε τα παγκόσμια συστήματα που στήσαμε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και να τους δώσουμε μια ευκαιρία» ανέφερε σχετικά το μέλος της ομάδας, Πέτερ Ντάζακ.

Από την πλευρά του, ένας άλλος επιστήμονας, που συμμετείχε στην ομάδα ειδικών του ΠΟΥ, ο Βλαντιμίρ Ντέντκοβ, μίλησε στο RT, προσπαθώντας να δώσει ένα περίγραμμα των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην Ουχάν. «Η μετάδοση του ιού δεν έγινε απευθείας από νυχτερίδα σε άνθρωπο. Δεν περιμέναμε να καταλήξουμε από την αρχή στον εντοπισμό της προέλευσης του κοροναϊού. Δεν βλέπουμε πως υπάρχει λόγος η Κίνα να κρύψει κάτι, ενώ είναι εξαιρετικά απίθανο ο ιός να προήλθε από κάποιο κινέζικο εργαστήριο» σημείωσε ο Ντέτνκοβ.

Κι ενώ από την πλευρά του ΠΟΥ γίνεται προσπάθεια να πειστεί ο κόσμος πως η Κίνα δεν δημιούργησε εμπόδια στην έρευνα, μια δήλωση του καθηγητή Μάρτι Μακάρι από το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στο Fox News, φουντώνει εκ νέου τις θεωρίες για την προέλευση του θανατηφόρου ιού και την ευθύνη της Κίνας σε αυτό. «Η Κίνα έδωσε στην ομάδα του ΠΟΥ ελεγχόμενη και περιορισμένη πρόσβαση. Τους έδωσε μια έκθεση που ήταν ημιτελής και υποστηρίζει το αφήγημά της» ανέφερε ο Μακάρι.

Αναφορικά με τη θεωρία για τη διάδοση του ιού μέσω κατεψυγμένων τροφίμων, ο Μακάρι τη χαρακτήρισε «επιστημονικά αβάσιμη», ενώ ζήτησε περισσότερο εξειδικευμένες έρευνες για να διαπιστωθεί αν ο κοροναϊός «δραπέτευσε» – έστω και από ατύχημα – από κινεζικό εργαστήριο.