Το Κονγκό κατέγραψε δύο θανάτους από τον Έμπολα

Δύο θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο Εμπολα έχουν καταγραφεί πλέον στην περιοχή του ανατολικού τμήματος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό όπου επανεμφανίστηκε πρόσφατα ο ιός, σύμφωνα με το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη χώρα.

Τη 10η Φεβρουαρίου καταγράφηκε δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα του Εμπολα στον τομέα Μασόγια. Επρόκειτο για “μια αγρότισσα 60 ετών, που πέθανε τη 10η Φεβρουαρίου 2021 και είχε επιδημιολογική σύνδεση με το πρώτο κρούσμα”, στον τομέα του Μπιένα, στην επαρχία Βόρειο Κίβου (ανατολικά), διευκρίνισε ο ΠΟΥ.

Την Κυριακή, ο Υπουργός Υγείας της ΛΔ Κονγκό ανακοίνωσε την επανεμφάνιση του Εμπολα στην περιοχή αυτή, μετά τον θάνατο άλλης “μιας αγρότισσας, συζύγου επιζήσαντα από την ασθένεια που προκαλεί ο ιός Εμπολα”. “Κανένα μέλος του υγειονομικού προσωπικού” δεν έχει μολυνθεί, σύμφωνα με κοινή έκθεση των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας στην επαρχία και του ΠΟΥ, η οποία συντάχθηκε την Τετάρτη και την οποία συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, 110 επαφές παρακολουθούνται από το σύνολο των 182 που έχουν εντοπιστεί, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη “προετοιμασίες για την αποστολή εμβολίου” για τον Εμπολα στην περιφέρεια Μπουτέμπο, όπου υπάγεται το χωριό Μπιένα. Οπως και στο παρελθόν, οι ομάδες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της αντίδρασης στην επανεμφάνιση του Εμπολα έχουν μπροστά τους πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσουν, συμπεριλαμβανομένων “της έλλειψης χρηματικών πόρων για να καλυφθούν οι ανάγκες της αντίδρασης”, ή ακόμη της άρνησης μέρους του πληθυσμού να δεχθεί ότι υπάρχει η ασθένεια.

Η έκθεση κάνει χαρακτηριστικά λόγο για “αντίσταση” από πλευράς “μελών της οικογένειας του πρώτου κρούσματος να αποδεχθούν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης δειγμάτων της θανούσας για τον Εμπολα”. Το γραφείο του ΠΟΥ στη ΛΔ Κονγκό ανέφερε εξάλλου μέσω Twitter ότι “πέρα από τα 7 στελέχη του προσωπικού (του) επιτόπου, την Πέμπτη έφθασαν άλλοι 8 ειδικοί” για να τα ενισχύσουν. Η επανεμφάνιση της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Εμπολα στη ΛΔ Κονγκό καταγράφηκε τρεις μήνες αφού ανακηρύχθηκε το τέλος της πιο πρόσφατης επιδημίας. Τη 18η Νοεμβρίου 2020 ανακοινώθηκε το τέλος της 11ης επιδημίας του Εμπολα στην επαρχία του Ισημερινού (βορειοδυτικά), που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 55 από τους 130 ανθρώπους οι οποίοι μολύνθηκαν.

Ο ιός Εμπολα, που εντοπίστηκε το 1976 από διεθνή ομάδα επιδημιολόγων, συμπεριλαμβανομένων του Βέλγου Πέτερ Πιό και του Κονγκολέζου καθηγητή Μουγέμπε, μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των σωματικών υγρών. Τα συμπτώματα της νόσου που προκαλεί είναι ο πυρετός, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, η διάρροια.