«Εγκαταλείψτε τους S-400»: Μήνυμα Μπάιντεν προς Τουρκία …

Οι Αμερικανοί προειδοποιούν τους Τούρκους για πιθανές νέες αγορές από τη Ρωσία

Η Ουάσινγκτον κάλεσε την Άγκυρα να εγκαταλείψει τους S-400, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Τζο Μπάιντεν θα εγκαλέσει την τουρκική συμπεριφορά που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο, ή τις δεσμεύσεις της χώρας προς το ΝΑΤΟ.

«Οι ρωσικοί S-400 δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ», τόνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal.

Παράλληλα, κάλεσε την Άγκυρα να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα. «Αυτή η σημαντική συναλλαγή με τη Ρωσία προκάλεσε τις κυρώσεις CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα (των S-400)», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, σημείωσε, αλλά συμπλήρωσε πως η απόκτηση των S-400 έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό.

«Ως μέρος της δέσμευσής μας προς τους Συμμάχους μας, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να εγκαλέσει την τουρκική συμπεριφορά που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο ή τις δεσμεύσεις της προς το ΝΑΤΟ», τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία αλλά και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων, προειδοποιώντας για κυρώσεις.

«Προτρέπουμε την Τουρκία, καθώς και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν τις μελλοντικές αγορές ρωσικού οπλισμού, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον των S-400, οι οποίοι φέρνουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε ξεχωριστές και επιπλέον κυρώσεις CAATSA πέρα από εκείνων που έχουν ήδη επιβληθεί», ανέφερε σχετικά.