«Τρομοκρατικές οργανώσεις» οι Proud Boys και άλλα νεοναζιστικά μορφώματα στον Καναδά

Το υπουργείο Δημόσιας Ασφαλείας του Καναδά ανανέωσε τη λιστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις

«Τρομοκρατική οργάνωση» χαρακτηρίστηκε και επίσημα η νεοφασιστική οργάνωση Proud Boys και άλλες δώδεκα ομάδες στον Καναδά, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της χώρας.

Η ομάδα Proud Boys ιδρύθηκε το 2016 και έχει μέλη στον Καναδά, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Πίσω από το αιτιολογικό της απόφασης αναφέρεται στην  ανακοίνωση του καναδικού υπουργείου ότι η ομάδα «έπαιξε κεντρικό ρόλο» στην εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, στις 6 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για «μια νεοφασιστική οργάνωση που επιδίδεται σε πολιτική βία» και τα μέλη της «υιοθετούν μισογυνιστικές, ισλαμοφοβικές, αντισημιτικές και αντιμεταναστευτικές ιδεολογίες», καθώς επίσης και τη θεωρία της υπεροχής της λευκής φυλής. Στη Βόρεια Αμερική τα μέλη της είναι εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες και δρουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Καναδά, ανέφερε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Άλλες τρεις ομάδες που συνδέονται με «βίαιο εξτρεμισμό ιδεολογικού χαρακτήρα», προστέθηκαν στη λίστα. Πρόκειται για την “Division Atomwaffen”, μια «διεθνή, νεοναζιστική τρομοκρατική οργάνωση», το «Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα», μια εθνικιστική οργάνωση με έδρα τη Ρωσία και τη νεοναζιστική «Βάση», που ιδρύθηκε το 2018.

Οι υπόλοιπες οργανώσεις που εντάχθηκαν στη «μαύρη λίστα» συνδέονται με την Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος και τα παρακλάδια του στην ανατολική Ασία, τη Σαχάρα ή τη Λιβύη.

Η ένταξή τους στη λίστα δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα, όμως διατρέχουν τον κίνδυνο να κατασχεθούν ή να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους στη χώρα. Στη «μαύρη λίστα» του Καναδά περιλαμβάνονται περίπου 70 οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα, η Χεζμπολάχ και οι Ταλιμπάν.