Πάνω από 5.000 διαδηλωτές συνελήφθησαν στην Ρωσία.

55

Επίδειξη δύναμης από το Κρεμλίνο

Ξεπέρασαν τους 5.000 οι άνθρωποι που συνελήφθησαν σε όλη τη Ρωσία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων την Κυριακή (31/01) υπέρ του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Σε μια επίδειξη δύναμης, η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή στο κέντρο της Μόσχας, κλείνοντας δρόμους στους πεζούς κοντά στο Κρεμλίνο, σταθμούς του μετρό και αναπτύσσοντας εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με την οργάνωση OVD-Info που παρακολουθεί τις διαδηλώσεις, τουλάχιστον 5.021 άνθρωποι συνελήφθησαν στη χώρα, μεταξύ αυτών 1.608 στη Μόσχα, οι οποίοι αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και την απειλή της καταστολής για να ζητήσουν την απελευθέρωση του Ναβάλνι.

Η αστυνομία εκτιμά πως στην κυριακάτικη διαδήλωση στη Μόσχα συμμετείχαν περίπου 2000 άνθρωποι. Δημοσιογράφοι του Reuters υπολογίζουν τον αριθμό τους σε μερικές χιλιάδες, μικρότερου όγκου σε σύγκριση με το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στην Αγία Πετρούπολη και στη Μόσχα οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση βίας για να συλλάβουν τους διαδηλωτές και υπάρχουν μαρτυρίες ότι χρησιμοποίησαν τέιζερ.

Στο Βλαδιβοστόκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σε βίντεο που καταγράφηκαν διακρίνονται διαδηλωτές να φωνάζουν «Ο Πούτιν είναι κλέφτης», αψηφώντας τον υδράργυρο που έχει πέσει στους -13 βαθμούς Κελσίου. Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 120 ανθρώπους στην πόλη αυτή, σύμφωνα με την OVD-Info.

Αλλά και στο Γιακούτσκ, στη Σιβηρία, δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση παρά τη θερμοκρασία των -42 βαθμών Κελσίου.

 

 

 

Ένας 75χρονος δεν ξέχασε ποτέ το χωριό που τον έσωσε όταν ήταν παιδί

Ένας άντρας που έζησε την «καλοσύνη των ξένων» όταν ήταν παιδί όχι μόνο δεν ξέχασε όσα του προσέφεραν οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού της Γαλλίας, αλλά ήταν και το τελευταίο πράγμα που θυμήθηκε.

Όπως γίνεται γνωστό, ο εβραϊκής καταγωγής Έριχ Σβαμ, ο οποίος  έφυγε από τη ζωή το Δεκέμβριο, και άφησε όλη του την περιουσία στο χωριό Le Chambon-sur-Lignon της Γαλλίας, που περιέθαλψε τον ίδιο και τους γονείς του κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αν και είχε φύγει πριν από πολλές δεκαετίες από το χωριό άφησε στη διαθήκη του εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στο Le Chambon-sur-Lignon θέλοντας να ευχαριστήσει τους κατοίκους για «το πώς με καλωσόρισαν, ιδιαίτερα όσον αφορά την εκπαίδευσή μου».

Ο Σβαμ έφθασε στο γαλλικό χωριό ως πρόσφυγας με τη μητέρα και τον γιατρό πατέρα του το 1943. Τόσο το συγκεκριμένο χωριό, όσο και πολλά ακόμη χωριά της περιοχής, είχαν φιλοξενήσει δεκάδες οικογένειες Εβραίων με παιδιά κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η Φρίντελ Ρέιτερ, Ελβετίδα κοινωνική λειτουργός που βοηθούσε τότε εθελοντικά τους πρόσφυγες, φέρεται να είχε βοηθήσει την οικογένεια του Σβαμ να μετεγκατασταθεί στο χωριό μετά το κλείσιμο του στρατοπέδου του καθεστώτος Βισύ Rivesaltes, το 1942.

Στην ηλικία των 12, ο Σβαμ περιήλθε στην φροντίδα του Secours Suisse, ενός τομέα του Ερυθρού Σταυρού της Ελβετίας που εξειδικευόταν στην περίθαλψη παιδιών κατά την διάρκεια του πολέμου.

Η ιστορία του Σβαμ, ο οποίος απεβίωσε στα 75 του χρόνια, παρέμενε για πολύ καιρό στην αφάνεια και ξαναήρθε στο φως μετά τη γενναιόδωρη δωρεά του στους κατοίκους του χωριού που τον φιλοξένησε, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν μέχρι πρότινος την παραμικρή ιδέα για το παρελθόν του νέου τους ευεργέτη.

Ζήτησε μεγάλο μέρος των χρημάτων να διατεθεί για την χρηματοδότηση υποτροφιών και σχολείων της περιοχής, ενώ μεγάλα ποσοστά θα διατεθούν για την ενίσχυση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, σε ένα ίδρυμα για τα παιδιά που πάσχουν από λευχαιμία και σε μια φιλοζωική οργάνωση.

Η δημοτική αρχή δεν είναι σίγουρη αν ο άνδρας επέστρεφε τακτικά στο Le Chambon και ζητά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το «μικρό αγόρι από τη Βιέννη» που ήταν τόσο γενναιόδωρος περισσότερο από 75 χρόνια αργότερα. «Δεν γνωρίζαμε τον Σβαμ, τώρα προσπαθούμε να διαπιστώσουμε ποιος ήταν και τι του συνέβη εδώ», δήλωσε η αντιδήμαρχος Ντενίζ Βαλάτ.