«Καίει» τον Τραμπ ο «σαμάνος της QAnon»: Εκείνος με προέτρεψε να εισβάλλω στο Καπιτώλιο

Ο Τζέικομπ Τσάνσλεϊ, ο οποίος είναι γνωστός ως ο «σαμάνος της QAnon», φέρεται πρόθυμος να καταθέσει ότι υποκινήθηκε να εισβάλει στο Καπιτώλιο από τον τότε πρόεδρο, σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Άλμπερτ Ουότκινς. Το «QAnon Shaman» είναι ένα όνομα που αναφέρεται στην ακροδεξιά θεωρία συνωμοσίας γνωστή ως QAnon.

Ο Ουότκινς δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν έχει ακόμη έρθει σε επαφή με κανένα μέλος της Γερουσίας. Σε δήλωσή του στο Hill, ο δικηγόρος επιβεβαίωσε ότι ο πελάτης του θα ήταν πρόθυμος να καταθέσει κατά τη διάρκεια της δίκης μομφής της Γερουσίας.

Ο Τραμπ κατηγορήθηκε από το σώμα για δεύτερη φορά νωρίτερα τον Ιανουάριο για το ρόλο του στη βίαιη εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Ο Τραμπ φαίνεται πως ενθάρρυνε μια ομάδα υποστηρικτών του στο National Mall να κάνει πορεία στο Καπιτώλιο και να ζητήσει από το Κογκρέσο να σταματήσει την πιστοποίηση της εκλογικής νίκης του προέδρου Μπάιντεν.

Ο Τραμπ είναι ο μόνος πρόεδρος που έχει κατηγορηθεί δύο φορές στην ιστορία των ΗΠΑ. Η δίκη πρόκειται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο.

Κατά τη διάρκεια της ταραχής, εκατοντάδες εξεγερμένοι, συμπεριλαμβανομένου του Τσάνσλεϊ, φωτογραφήθηκαν μέσα στο κτίριο του Καπιτωλίου. Ο Τσάνσλεϊ συνελήφθη στις 9 Ιανουαρίου και αργότερα κατηγορήθηκε για ανυπακοή, παρεμπόδιση επίσημων διαδικασιών και απρεπή συμπεριφορά σε κτίριο όπου είχαν επιβληθεί περιορισμοί.