Ο Glenn Haggart διατηρεί 64.000 κότες και όπως λέει ξεκίνησε το πείραμα αυτό στην προσπάθειά του να βελτιώσει την ευζωία του κοπαδιού του, με το σκεπτικό ότι η μουσική μπορεί να κατευνάσει το άγχος και τη νευρικότητα των ορνίθων και να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον γι’ αυτές
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Βρετανός αβγοπαραγωγός Glenn Haggart, που διατηρεί μονάδα με 64.000 κότες, πειραματίζεται με ήχους και μουσικές στις εγκαταστάσεις του. Ο ίδιος, σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Poultryworld, πιστεύει ακράδαντα ότι η μουσική κάνει τη διαφορά στα πτηνά του και μάλιστα πρόκειται να εφαρμόσει το πείραμα και σε ένα νέο κοπάδι της ράτσας Dekalb Whites.
Όπως λέει, είναι κάτι που ξεκίνησε στην προσπάθειά του να βελτιώσει την ευζωία του κοπαδιού του, με το σκεπτικό ότι η μουσική μπορεί να κατευνάσει το άγχος και τη νευρικότητα των ορνίθων και να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον γι’ αυτές.
Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό δίκτυο Innovative Farmers, δημιούργησε δύο διαφορετικές εγκαταστάσεις με ηχομόνωση και δύο χωρίς. Οι κότες μπαίνουν στις 16 εβδομάδες και εισάγονται σιγά-σιγά στους μουσικούς ήχους που ακούγονται σε διαφορετικές ώρες της μέρα.
Έτσι, ακούγεται 25 λεπτά μουσική για να τις βοηθήσει να ξυπνήσουν και 40 λεπτά το απόγευμα, καθώς αναζητούν τη θέση τους στα κλαδιά για να κοιμηθούν. Μετά, ακούγονται χαλαρωτικοί ήχοι δελφινιών όσο κοιμούνται. Μάλιστα, η μουσική και οι ήχοι μπορούν να τους αποσπάσει την προσοχή όταν… τσακώνονται, ενώ δεν τρομάζουν με τους επισκέπτες στον χώρο τους, όπως προηγουμένως.
Υποστηρίζει, ακόμη, ότι δεν έχει διαπιστώσει ότι η μουσική συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας των πτηνών, αλλά, όπως αναφέρει, «εάν εφαρμόζονται οι σωστές πρακτικές όσον αφορά την τροφή, το νερό, το καθάρισμα, τον αερισμό, τον έλεγχο των ψειρών κ.λπ., θα μπορούσε να συμβάλει και σε μεγαλύτερη αβγοπαραγωγή».