Με τίτλο «Ποια θα είναι τα δύσκολα ζητήματα των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ κατά την διοίκηση του Τζο Μπάιντεν;», η αντιπολιτευόμενη στην Τουρκία εφημερίδα Τζουμχουριέτ γράφει σήμερα ότι με την έναρξη των καθηκόντων του Αμερικανού Προέδρου, οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια νέα περίοδο, προσθέτοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί να έχει περισσότερο προβλέψιμες σχέσεις με την διοίκηση Μπάιντεν.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο εν λόγω δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας ένα άρθρο του Τζο Μπάιντεν στην εφημερίδα New York Times τον Ιανουάριο του 2020, όπου είχε χαρακτηρίσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν «μονάρχη», η Τζουμχουριέτ γράφει ότι οι δηλώσεις του κ. Μπάιντεν επικρίθηκαν τότε έντονα από την τουρκική κυβέρνηση, που κατηγόρησε τον νυν Αμερικανό Πρόεδρο ότι εμπλέκεται στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Η Τζουμχουριέτ υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να αντιδρά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, κι αυτό θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις σχέσεις τους.
Σημειώνεται επίσης ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ΗΠΑ είναι η αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, ενώ για την Άγκυρα το κατά πόσον θα συνεχίσει η στρατιωτική στήριξη της Ουάσιγκτον στην κουρδική οργάνωση YPG.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα περιφερειακά θέματα, όπως η Λιβύη, η Ανατολική Μεσόγειος και το Ναγκόρνο Καραμπάχ θα απασχολήσουν την τουρκική και την αμερικανική διπλωματία. Αναμένεται ότι η ομάδα του Μπάιντεν, αντιθέτως με τον Τραμπ, θα συζητήσει αυτά τα θέματα σε πολυμερές περιβάλλον, κυρίως με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, προστίθεται στο δημοσίευμα.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι αναμένουν από την διοίκηση των ΗΠΑ να δει τον αυξανόμενο ρόλο και την γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, είναι έτοιμοι να συνεργασθούν σε περιφερειακά ζητήματα, σημειώνει η εφημερίδα.
Η Τζουμχουριέτ αναφέρει επίσης ότι το Κυπριακό είναι μια άλλη σημαντική διαδικασία για τις ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον θεωρεί την Τουρκία υπεύθυνη για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Τα βήματα της Τουρκίας και της βόρειας Κύπρου, όπως η αλλαγή του καθεστώς της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και ο προσανατολισμός προς λύση δύο κρατών, προκάλεσε αναστάτωση στις ΗΠΑ. Η στρατιωτική και πολιτική στήριξη που έδωσε η Τουρκία στο Μπακού κατά την διαμάχη Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας, σημειώθηκε ως ένα ακόμη αρνητικό βήμα για την Τουρκία από την Ουάσιγκτον», αναφέρει η εφημερίδα.