ΗΠΑ: Η Τουρκία συνεχίζει να χρηματοδοτεί θύλακες του ISIS

Αποκαλυπτική έρευνα από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ

Την Τουρκία βλέπει πίσω από την χρηματοδότηση της ISIS μια νέα έκθεση-βόμβα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να βασίζεται σε «κόμβους» εντός της τουρκικής επικράτειας για τη χρηματοδότησή του.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι το Ισλαμικό Κράτος «συχνά συγκεντρώνει και στέλνει χρήματα σε μεσάζοντες στην Τουρκία οι οποίοι στη συνέχεια τα διακινούν λαθραία στη Συρία ή τα ξεπλένουν μέσω των καταυλισμών προσφύγων», σύμφωνα με τον ιστότοπο Ahval.

Η δέσμευση της Άγκυρας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα εδώ και πολλά χρόνια. Παρότι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Τουρκία έχει κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα για την αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης, πολλοί παρατηρητές διαφωνούν.

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν επιδρομή στη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, Ιντλίμπ, και σκότωσαν τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους Αμπου Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι τον Οκτώβριο του 2019, ο νεοδιορισθείς συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μπρετ ΜακΓκουρκ, έγραψε σε άρθρο του στη Washington Post ότι το κρησφύγετο του αλ-Μπαγκντάντι βρισκόταν κοντά σε μεγάλη τουρκική στρατιωτική βάση, και ότι η Άγκυρα έπρεπε «να δώσει κάποιες εξηγήσεις».

Ωστόσο δεν έγινε τίποτα και ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τους Κούρδους της Συρίας «για τη συγκεκριμένη υποστήριξη που μπόρεσαν να παράσχουν» στην πραγματοποίηση της επιχείρησης αυτής. Την ίδια ώρα οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις μάχονται κατά του SDF από το 2016 στη βόρεια Συρία, αναφέρει ο ιστότοπος Ahval.

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής Ελέγχου, Γκρέγκορι Σάλιβαν, στην έκθεση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στις 4 Ιανουαρίου, το Ισλαμικό Κράτος «πιθανότατα έχει απόθεμα μετρητών ύψους έως και 100 εκατ. δολαρίων, κεφάλαια που είναι διασκορπισμένα σε ολόκληρη την περιοχή». Ωστόσο, ο ίδιος προσθέτει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν γνωρίζει ποιο είναι το ύψος των κεφαλαίων που έχει διακινήσει το Ισλαμικό Κράτος.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επισημαίνει επίσης στην έκθεσή του ότι οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο κρυπτονομίσματα, ενώ εξακολουθούν να βασίζονται σε «παραδοσιακές μεθόδους μεταφοράς χρημάτων στο Ιράκ και τη Συρία. Τα μέλη του ISIS στο Ιράκ μετέφεραν χρήματα σε μέλη του ISIS στη βορειοανατολική Συρία, αλλά και σε καταυλισμούς προσφύγων, όπως το al-Hawl».

Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, που συγκροτήθηκε κατόπιν αιτήματος του Γενικού Επιθεωρητή του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αναφέρει ακόμη ότι το Ισλαμικό Κράτος συνέχισε να συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω εκβιασμών δικτύων λαθρεμπορίου πετρελαίου στην ανατολική Συρία, απαγωγών για λύτρα, καθώς και βάζοντας στο στόχαστρό του επιχειρήσεις και πληθυσμούς, λεηλατώντας και πιθανότητα λειτουργώντας εταιρείες-βιτρίνες. Προσθέτει επίσης ότι η τζιχαντιστική οργάνωση συνέχισε να χρησιμοποιεί δίκτυα ταχυμεταφορών για τη λαθραία διακίνηση χρημάτων μεταξύ Ιράκ και Συρίας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Ahval, στην έκθεση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε πρώτος ο Τόμας Τζόσελιν, από το Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών αυτήν την εβδομάδα. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες των ΗΠΑ κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και στο πώς η κυβέρνηση Τραμπ «πούλησε» τη συμφωνία της 29ης Φεβρουαρίου με τους Ταλιμπάν ως νίκη του αντιτρομοκρατικού αγώνα των ΗΠΑ.

Τόνισε δε ότι παρά τις υποτιθέμενες διαβεβαιώσεις ότι οι Ταλιμπάν θα διέκοπταν τις σχέσεις τους με την Αλ Κάιντα, οι αναλυτές του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν ότι οι δύο πλευρές παραμένουν στενοί σύμμαχοι.

Η έκθεση ανέφερε δε ότι η Αλ Κάιντα έχει «αποκτήσει δύναμη στο Αφγανιστάν ενώ συνέχισε να συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν υπό την προστασία των Ταλιμπάν» το 2020.