Τζουμχουριέτ: Η Τουρκία αναγκάζεται να υποχωρήσει, δεν μπορεί να εφαρμοστεί η Γαλάζια Πατρίδα

127

Η τουρκική εφημερίδα παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα από αυτή της κυβέρνησης

Για επιτυχία της Ελλάδας και της Αιγύπτου κάνει λόγο σε άρθρο της η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ σχετικά με την συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Η κεντροαριστερή εφημερίδα υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο αυτό δεν είναι πλεον εφαρμόσιμη η Γαλάζια Πατρίδα.

«Η απόσυρση του Ορούτς Ρέις για έξι μήνες είναι αποτέλεσμα της αδιέξοδης πολιτικής. Δεν είναι ρεαλιστικό, ούτε νόμιμο, ούτε εφαρμόσιμο να αυξάνεις την έκταση της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’ αφού την έχεις εντάξει στη θεωρία της ΑΟΖ σε έκταση 464.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων» σημειώνει ο αρθρογράφος σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν μπορείς να εντάξεις στη Γαλάζια Πατρίδα όλη τη θεωρία σου για ΑΟΖ. Κι αυτό αποδείχθηκε, καθώς δεν μπορέσαμε να στείλουμε πλοίο στις περιοχές που συμφώνησε η Ελλάδα με την Αίγυπτο. Η Τουρκία αναγκάστηκε να υποχωρήσει», επισημαίνει ο τούρκος δημοσιογράφος.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ, παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική εικόνα: «Πετύχαμε τους στόχους μας με την τουρκολιβυκή συμφωνία, κάναμε μεγάλο βήμα για να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας στην ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο», ισχυρίστηκε ο Τσελίκ.