Η Βρετανία θα «αναμειγνύει» τα εμβόλια κατά του κοροναϊού

88

Η λύση για τις περιπτώσεις έλλειψης που προκαλεί αντιδράσεις

Έντονες επιφυλάξεις και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τακτική εμβολιασμού έναντι του κοροναϊού που ακολουθείται στην Μεγάλη Βρετανία, όπου αποφάσισαν να «αναμείξουν» διαφορετικά εμβόλια.

Πριν από μερικές ημέρες οι Βρετανοί ανακοίνωσαν, χωρίς όμως να δώσουν μεγάλη δημοσιότητα, ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου του κοροναϊού μπορεί να προέρχεται από διαφορετικό εμβόλιο σε σχέση με την αντίστοιχη πρώτη σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμο το ίδιο εμβόλιο όταν έρθει η ώρα για την δεύτερη δόση.

Η τακτική αυτή όμως δεν δικαιολογείται από καμία δημοσιευμένη έρευνα και προς το παρόν δεν συστήνεται από κανέναν ειδικό. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι όπως γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης, οι αρχές των ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι η «μίξη δεν μπορεί, προσώρας τουλάχιστον, να γίνει αποδεκτή».

Επίσης, επιστήμονες στη Βρετανία τόνισαν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο, επαρκώς τεκμηριωμένο, που να δικαιολογεί μία τέτοια επιλογή, ιδιαίτερα σε μία τόσο μεγάλη χώρα όπως η Μεγάλη Βρετανία η οποία πλέον αντιμετωπίζει και το νέο υπερμεταδοτικό στέλεχος του κοροναϊού.

Εκφράζεται, παράλληλα, η ανησυχία σε πολλούς επιστημονικούς κύκλους, ότι οι αρχές στη Βρετανία «εγκαταλείπουν το δρόμο στην επιστήμη και ανοίγουν μονοπάτι προς το χάος» όπως χαρακτηριστικά τονιζόταν.

Η Μεγάλη Βρετανία μέχρι στιγμής έχει δώσει έγκριση στα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca.