Να αρχίσουν συνομιλίες με Ελλάδα και για λύση του Κυπριακού, είπε ο Μισέλ στον Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, “η κλήση προγραμματίστηκε κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας” και ο Πρόεδρος Μισέλ εξήγησε στον Πρόεδρο Ερντογάν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε την ανάγκη η αποκλιμάκωση να διατηρηθεί και να εμβαθυνθεί”.

Επίσης, ανέφερε ο αξιωματούχος, ο κ. Μισέλ τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσουν και πάλι οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Τέλος, τόνισε ότι “οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν”.

Οι Πρόεδροι συμφώνησαν να διατηρήσουν τους μεταξύ τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς. Κληθείς να εξηγήσει τι σημαίνει “να εμβαθυνθεί η αποκλιμάκωση”, ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι, “τους τελευταίους μήνες έχουμε δει εχθρικά σχόλια και ενέργειες. Αυτά αναφέρονται με σαφήνεια στα συμπεράσματα της περασμένης εβδομάδας, επομένως απαιτείται αποκλιμάκωση”.