Στο Ούτκιαγκβικ ο ήλιος θα εμφανιστεί ξανά σε δύο μήνες

Στο σκοτάδι βυθίστηκε η πόλη Ούτκιαγκβικ στην Αλάσκα και οι 4.000 κάτοικοί της δεν θα δουν ξανά το φως του ήλιου έως τις 22 Ιανουαρίου.

Το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στις περιοχές που βρίσκονται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Το φαινόμενο υποδέχεται πρώτη η πόλη Ούτκιαγκβικ και ακολουθούν οι πόλεις Κάκτοβικ, Πόιντ Χόουπ και Ανάκτουβουκ Πας, και συμβαίνει λόγω της κλίσης του άξονα της Γης στο σημείο. «Αυτή η κλίση σημαίνει ότι κανένας από τους δίσκους του Ήλιου δεν είναι ορατός πάνω από τον ορίζοντα», εξηγεί η μετεωρολόγος του CNN, Άλιστον Τσίνκαρ.

Πάντως η πόλη δεν θα είναι εντελώς σκοτεινή καθώς τις περισσότερες ώρες της ημέρας θα υπάρχει ένα διακριτικό φως που είναι γνωστό ως «αστικό λυκόφως».

«Σκεφτείτε πώς μοιάζει ο ουρανός λίγο πριν την ανατολή ή αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα», πρόσθεσε η μετεωρολόγος «Αυτό θα βλέπουν για αρκετές ώρες την ημέρα οι κάτοικοι, ώσπου ο Ήλιος να επιστρέψει επίσημα ξανά».

Αξίζει να σημειωθεί πως το καλοκαίρι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, με το φαινόμενο της «πολικής ημέρας», όπου επί 24ωρου υπάρχει ηλιακό φως.