Οι αγορές ομολόγων βλέπουν νίκη Μπάιντεν

Φαίνεται πως αρκετοί στις αγορές έχουν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των εκλογών για πρόεδρο και γερουσία στις ΗΠΑ και έχουν σπεύσει να τοποθετηθούν.

Προβλέπουν λοιπόν νίκη των Δημοκρατικών και άνοδο των αποδόσεων των μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων (πτώση των τιμών τους) καθώς εκτιμούν πως θα εφαρμόσουν ακόμη πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα θα οδηγήσουν σε αύξηση της προσφοράς τίτλων και μείωση της τιμής τους με παράλληλη αύξηση των αποδόσεων τους.

Τι κάνουν λοιπόν; Ποντάρουν ότι οι αποδόσεις των μακροχρόνιων ομολόγων θα αυξηθούν ταχύτερα από τις αποδόσεις των βραχυχρόνιων.

Σύμφωνα με τον John Normand, στρατηγικό αναλυτή της JPMorgan, αυτά τα στοιχήματα έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο σε μια δεκαετία.

Άλλοι ποντάρουν στην ίδια κατεύθυνση χρησιμοποιώντας άλλα εργαλεία όπως δικαιώματα προαίρεσης πώλησης (put options) σε ETFs που ακολουθούν τις τιμές των ανωτέρω ομολόγων ή πωλούν συμβόλαια μελλοντικής προεξόφλησης (futures) στα 10ετή και τα 30ετή ομόλογα.