Λιβύη: Παραιτήθηκε ο Σάρατζ

38

Κι επίσημα ανακοίνωσε την παραίτησή του ο μέχρι τώρα επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ λέγοντας ότι προτίθεται να παραδώσει την εξουσία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο Σάρατζ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Η κυβέρνηση του Σάρατζ εδρεύει στην Τρίπολη ενώ η ανατολική Λιβύη και μεγάλο μέρος του νότου της χώρας ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Σάρατζ με τη συνδρομή της Τουρκίας, Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) -που ελέγχει μόνο περιοχές της δυτικής Λιβύης, κατάφερε τον περασμένο Ιούνιο να ανακόψει την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Τρίπολη. Ο Χαφτάρ ελέγχει ανατολικές περιοχές της Λιβύης.

Ωστόσο η Τρίπολη βυθίστηκε σε βαθιά πολιτική κρίση και ο Σάρατζ πλέον δέχεται πίεση από διαδηλωτές που καταγγέλλουν διαφθορά αλλά και τις κακές συνθήκες διαβίωσης. Αποχωρώντας από την θέση του, θα αποφορτίσει την πίεση που δέχεται ενώ θα στρώσει και το έδαφος για την οριστική έξοδό του, μετά τις συνομιλίες της Γενεύης, αναφέρουν δυο αξιωματούχοι που μίλησαν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα κατονομαστούν.

Τα αντίπαλα στρατόπεδα στη Λιβύη, θα κληθούν να συμφωνήσουν σε μια νέα δομή προεδρικού συμβουλίου που θα ενώσει τις δύο διοικήσεις της χώρας και θα την οδηγήσει σε εκλογές.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι είναι κοντά σε μια συμφωνία που θα αφορά τις παραμέτρους μιας εκεχειρίας στη Λιβύη αλλά και τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας.