Μάριο Μιτάι: Καυτό πρότζεκτ και μεγαλη ελπίδα για την ΑΕΚ

Το aek365 παρουσιάζει λεπτομέρειες για το  “γέννημα – θρέμμα” της Ακαδημίας της ΑΕΚ που υπέγραψε χθες επαγγελματικό συμβόλαιο

Κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να εξελιχθεί ένας ποδοσφαιριστής που ανεβαίνει από την Ακαδημία στην πρώτη ομάδα. Γιατί άλλο Ακαδημία και άλλο πρώτη ομάδα της ΑΕΚ. Αν μιλάμε όμως για πιθανότητες, τότε με την περίπτωση του Μάριο Μιτάι, η «Ένωση» έχει αυξημένες πιθανότητες μετά από πολλά χρόνια προκειμένου να αναδείξει και να καρπωθεί αρκετά οφέλη από το μεγαλύτερο ταλέντο των τελευταίων ετών στα τμήματα υποδομής της. Ο αρχηγός της Εθνικής Αλβανίας “πλάστηκε” στις ακαδημίες της ΑΕΚ. Ηρθε 11 ετών, το 2014, και στα 17 του κάνει το μεγάλο βήμα. Μέχρι το επόμενο.

 

Ας δούμε το who is who και τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του αριστερού μπακ που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο και ανέβηκε αμέσως στην πρώτη ομάδα με την οποία θα ακολουθήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

 

@ Είναι αρχηγός της Κ17 της Εθνικής Αλβανίας, παίζει κυρίως αριστερό μπακ αλλά και αριστερό στόπερ. Αυτές οι δύο πιο «φυσικές» του θέσεις. Μπορεί όμως να παίξει και στις δύο πλευρές τόσο σαν μπακ όσο και σαν χαφ, ενώ μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις της άμυνας και ως κεντρικό χαφ. Έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες αυτές τις θέσεις στην Ακαδημία και έχει σταθεί καλά. 

 

@ Δε φοβάται να παίξει με ρίσκο και να συνεισφέρει στο δημιουργικό κομμάτι. Έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και ακόμα κι αν χάσει την μπάλα πέφτει δυνατά στον αντίπαλο για να ανακτήσει την κατοχή. Έχει αυτοπεποίθηση στοιχείο χρήσιμο ειδικά για το δημιουργικό κομμάτι, γεγονός πολύ σημαντικό για ένα πλάγιο μπακ μεγάλης ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κ17 που έπαιζε (στην οποία ξεχώριζε σαν… τη μύγα μες στο γάλα) πήγαινε στο ένας με έναν με προσωπικό αντίπαλο πιο συχνά από τους μεσοεπιθετικούς.

 

@ Έχει καλά τρεξίματα και αντοχές, γεγονός απολύτως φυσιολογικό λόγω της ηλικίας του.  Παρότι είναι ψηλός (1.85) είναι αρκετά γρήγορος για το ύψος του και μπορεί να αντεπεξέλθει άνετα σε δυνατές μονομαχίες. Δεν τζαρτζάρεται εύκολα. 

 

@ Το καλό του πόδι είναι το αριστερό ωστόσο μπορεί να παίξει και με τα δύο.

 

@ Όσοι τον έχουν ζήσει στην Ακαδημία θεωρούν ότι δεν θα «μασήσει» με την άνοδο στην πρώτη ομάδα, ζήτημα το οποίο επηρεάζει συχνά αρκετά παιδιά που κάνουν το μεγάλο βήμα. Έχει ποδοσφαιρικό «θράσος» -παρότι είναι πολύ ευγενικό παιδί εκτός γηπέδου- κάτι που είναι ένα από τα όπλα του για να μπορέσει να καθιερωθεί κάποια στιγμή στην αντρική ομάδα της ΑΕΚ. 

 

@ Προ πανδημίας είχε ανέβει στην πρώτη ομάδα κατόπιν εισήγησης του Νίκου Παναγιωτάρα στον Μάσιμο Καρέρα. Είχε πάει αρκετά καλά τότε, άρεσε στον Ιταλό κόουτς, ωστόσο λόγω των ιδιαιτεροτήτων μετά την επιστροφή στην αγωνιστική δράση και της σημαντικότητας των αγώνων που απέμεναν μέχρι το φινάλε χάθηκε η επαφή του με την πρώτη ομάδα μέχρι να επανέλθει τώρα, αφού η εμπιστοσύνη του τεχνικού τιμ στο πρόσωπό του δεν κλονίστηκε ποτέ.

 

@ Αρκετοί ποδοσφαιράνθρωποι με τεχνικό πόστο ή μη στο club και με πολύ καλή εικόνα των ομάδων της Ακαδημίας θεωρούσαν και θεωρούν εδώ και αρκετό καιρό ότι ο Μιτάι μπορεί εύκολα να πάρει ευκαιρία στην πρώτη ομάδα. Ο Μιχάλης Παυλής και ο Βασίλης Δημητριάδης είναι κάποιοι εξ αυτών. 

 

@ Η ΑΕΚ έφτασε μια ανάσα από το να τον χάσει τον περασμένο Φλεβάρη αφού με την παρότρυνση του τότε χορηγού των ακαδημιών κ. Σαράντη ο Μιτάι πήγε στη Φέγενορντ, δοκιμάστηκε μαζί με τον μικρό Σαράντη κι άλλο ένα παιδί όμως η ομάδα του Ρότερνταμ έκοψε τους άλλους δύο και επέλεξε αυτόν. Ευτυχώς για δικούς του λόγους ο παίκτης δεν ήθελε να μείνει στην Ολλανδία και επέστρεψε στην Αθήνα. Στη συνέχεια η ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την αλλαγή της κατάστασης στις υποδομές της με αποτέλεσμα να μην χάσει ο σύλλογος το καλύτερο ταλέντο της Ακαδημίας του που λίγο έλειψε να κάνει φτερά. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξε από την πρώτη στιγμή και ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ, Μηνάς Λυσάνδρου ενώ προσωπικά ασχολήθηκε με το συμβόλαιο του Μιτάι και ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

 

ΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ