Η βουλή της Λιβύης ανακοίνωσε ότι θα στήριζε ενδεχόμενη επέμβαση της Αιγύπτου στη χώρα

Τον δρόμο για την επέμβαση της Αιγύπτου στα εδάφη της Λιβύης άνοιξε το κοινοβούλιο της δεύτερης, το οποίο στηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που πολεμά την κυβέρνηση του Φάγιεζ αλ Σαράτζ.

Το κοινοβούλιο της Λιβύης , το οποίο έχει εγκαταστήσει την έδρα του στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ενέκρινε ενδεχόμενη επέμβαση του στρατού της Αιγύπτου εναντίον των δυνάμεων της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του αλ Σάρατζ σε περίπτωση «απειλής».

Το κοινοβούλιο κατέστησε σαφές πως θα έδινε την έγκρισή του «στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν για να προστατεύσουν τη λιβυκή και αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια, εάν δουν άμεση απειλή για την ασφάλεια των δύο χωρών», σύμφωνα με την ανακοίνωση που διένειμε.

Το δρόμο για μια πιθανή επέμβαση είχε ανοίξει ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, την 20ή Ιουνίου. Στην ομιλία εκείνη, ο Σίσι είχε απειλήσει ότι θα διέτασσε άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εάν οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας προέλαυναν στη Σύρτη.

«Καλούμε να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες των δύο αδελφών χωρών, της Λιβύης και της Αιγύπτου, για να εξασφαλιστεί η ήττα της δύναμης εισβολής και κατοχής (σ.σ. της Τουρκίας) και να προασπιστεί η κοινή μας εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε το κοινοβούλιο της Λιβύης στην ανακοίνωση.

«Οι κίνδυνοι που εγείρει η τουρκική κατοχή αποτελούν άμεση απειλή για τη χώρας μας και για τις γειτονικές χώρες, πάνω απ’ όλα για την Αίγυπτο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Σύρτη είναι μια πόλη με στρατηγική σημασία καθώς φιλοξενεί εγκαταστάσεις πετρελαίου. Βρίσκεται υπό τη κατοχή του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και στο στόχαστρο της κυβέρνησης της Τρίπολης που θέλει να ελέγξει τους φυσικούς πόρους της χώρας.

Η αδυναμία να ελεγχθεί η περιοχή ανάγκασε χθες την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης να διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου λόγω ανωτέρας βίας.

Οι προετοιμασίες για την κατάληψη της Σύρτης και τις αεροπορικής βάσης αλ Τζούφρα που τώρα βρίσκονται στα χέρια των δυνάμεων του Χάφταρ – γράφει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak- είναι στο τελικό στάδιο. Η κυβέρνηση της Τρίπολης συνεχίζει να στέλνει στρατιώτες και τεθωρακισμένα στην περιοχή για την τελική μάχη, που όπως σημειώνει η εφημερίδα «μπορεί να αλλάξει όλη την εξίσωση στη Λιβύη». Χθες ο Σαράτζ είχε συνάντηση με τους στρατιωτικούς διοικητές και μεταξύ άλλων συζητήθηκε η αμυντικές δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο και της συνεργασίας που έχουν με «φιλικές χώρες».