Στα πρόθυρα πολέμου Αίγυπτος – Λιβύη

165

Ένα βήμα πριν από τον πόλεμο βρίσκεται η Αίγυπτος με την Λιβύη και την Τουρκία καθώς ο  πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι προειδοποίησε το Σάββατο ότι οποιαδήποτε προώθηση των δυνάμεων της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, προς την στρατηγική πόλη της Σύρτης, μπορεί να οδηγήσει στην «άμεση» επέμβαση του Καΐρου.

Με την υποστήριξη της Άγκυρας, οι δυνάμεις της GNA -που εδρεύει στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ- έχουν σημειώσει σημαντικές νίκες από τις αρχές Ιουνίου, ανακτώντας τον έλεγχο όλης της βορειοδυτικής Λιβύης. Οι αντίπαλες δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από την Αίγυπτο, υποχωρούν τις τελευταίες εβδομάδες καθώς υφίστανται ήττες επί του πεδίου.

Οι δυνάμεις της GNA ωστόσο παραμένουν στην περιοχή χωρίς να συνεχίζουν την προώθησή τους προς την παράκτια πόλη της Σύρτης, στρατηγικό σημείο προς την ανατολική Λιβύη και υπό τον έλεγχο του στρατάρχη Χάφταρ.

Η νοητή γραμμή μεταξύ Σύρτης και Αλ-Τζούφρα αποτελούν «κόκκινη γραμμή», προειδοποίησε ο Σίσι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Αν περάσουν αυτή τη γραμμή, η ασφάλεια της Αιγύπτου θα χρειαστεί μια «άμεση επέμβαση» των αιγυπτιακών δυνάμεων στη χώρα, δήλωσε ο Σίσι.

«Κάθε άμεση επέμβαση της Αιγύπτου καθίσταται νόμιμη στο διεθνές επίπεδο, είτε βάσει του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για τη νόμιμη αυτοάμυνα είτε βάσει της μόνης νόμιμης αρχής εκλεγμένης από τον λαό της Λιβύης: το κοινοβούλιο της Λιβύης» που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε ο Σίσι.

«Αν ο λιβυκός λαός μας ζητήσει να επέμβουμε, αυτό είναι ένα μήνυμα προς τον κόσμο ότι η Αίγυπτος και η Λιβύη μοιράζονται (…) κοινά συμφέροντα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα», πρόσθεσε.

Από την άλλη, στην Λιβύη η πλευρά Σάρατζ έδωσε μέσω εκπροσώπου την απάντησή της στον Σίσι.

Σύμφωνα με το trtworld.com, ο Αμπντουλραχμάν Σατέρ, μέλος της λιβυκής Βουλής, με μήνυμά του στο Twitter απευθύνθηκε προς τον Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι: «Πάρε τα χέρια σου από επάνω μας, μην επαναλάβετε την τραγωδία της Υεμένης». Παράλληλα, ο Λίβυος αξιωματούχος κατηγόρησε το Κάιρο ότι εδώ και τέσσερα χρόνια εμπλέκεται στις λιβυκές υποθέσεις. Ο εκπρόσωπος της πλευράς Σάρατζ επιτέθηκε και προσωπικά στον Αιγύπτιο πρόεδρο κατηγορώντας τον ότι «χτυπά τα τύμπανα του πολέμου».

Την ένταση πυροδότησαν οι σαββατιάτικες δηλώσεις του αλ Σίσι, που έκαναν λόγο για την προοπτική αιγυπτιακών επιχειρήσεων στο έδαφος της Λιβύης όπου αυτό κριθεί απαραίτητο. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου πρόσθεσε ότι «η οποιαδήποτε απευθείας εμπλοκή στη Λιβύη, πλέον έχει γίνει διεθνώς νόμιμη».

Παράλληλα ο Αιγύπτιος ηγέτης απευθυνόμενος προς τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του τους ζήτησε να είναι έτοιμες να επιτελέσουν το έργο τους εντός των συνόρων της Αιγύπτου, «αλλά αν κριθεί απαραίτητο και εκτός αυτών», συμπλήρωσε.

Μάλιστα όπως κατέστησε σαφές, “η Σύρτη και Γιούφρα (στη Λιβύη) αποτελούν κόκκινη γραμμή”.

Αμέσως μετά από τις δηλώσεις του Σίσι για τη Λιβύη, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Αίγυπτο.

«Η Σαουδική Αραβία συντάσσεται και υποστηρίζει την Αίγυπτο στο δικαίωμα υπεράσπισης των συνόρων και του λαού της», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στις ενέργειες της Αιγύπτου για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Αλλά και το ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε και αυτό την υποστήριξη του στις δηλώσεις Σίσι, υπογραμμίζοντας ότι η Αίγυπτος έχει το δικαίωμα να υπερασπίσει τα δυτικά της σύνορα από την τρομοκρατία.