Τη συγκρότηση ειδικής ομάδας διαχείρισης της εξάπλωσης του κορωνοϊου, ανακοίνωσε η Φον Ντερ Λάιεν

290

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε τη συγκρότηση ειδικής ομάδας διαχείρισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με τους Επιτρόπους Υγείας, Διαχείρισης Κρίσεων, Εσωτερικών, Μεταφορών και Οικονομίας, Κυριακίδου, Λέναρντσις, Γίοχανσον, Βελεάν και Τζεντιλόνι, και τη λειτουργία ιστοσελίδας που θα καταγράφει τις εξελίξεις σε όλα τα κράτη μέλη και θα παρέχει πληροφόρηση στους πολίτες.

Ανέβασε επιπλέον το επίπεδο συναγερμού για τον κορωνοϊό από “μέτριο” σε “υψηλό”, λόγω της ευρείας εξάπλωσης του ιού και στην Ευρώπη με 2100 ασθενείς σε 18 Κ-Μ και 38 νεκρούς από τον ιό. Η ειδική ομάδα θα καταγράφει τις εξελίξεις σε όλα τα Κ-Μ και θα προωθεί τον συντονισμό και την αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα χωρίς πανικό, όπως επεσήμανε ο Επίτροπος Λέναρσιτς.

Κατά την παρουσίαση της ομάδας από την Πρόεδρο, η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, επεσήμανε πως η Ιταλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση, πως είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους Υπουργούς Υγείας των κρατών μελών για τον συντονισμό δράσεων αποτροπής της επέκτασης του ιού και επιβεβαίωσε δεύτερο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Υγείας για την ερχόμενη Παρασκευή.

Η Επίτροπος Γιόχανσον επιβεβαίωσε ότι οι συνοριακοί σταθμοί είναι σε υψηλή ετοιμότητα και γίνονται επαρκείς έλεγχοι αναφορικά με τον κορωνοϊό και σημείωσε ότι δεν γίνεται προσώρας λόγος για κλείσιμο των συνόρων.

Η Επίτροπος Βαλεάν επισήμανε ότι πρέπει να διατηρηθεί η κινητικότητα των πολιτών αλλά και πως εξετάζεται η δυνατότητα ταξιδιωτικών αποζημιώσεων και τέλος, ο Πάολο Τζεντιλόνι επανέλαβε τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας με τις πρώτες επιπτώσεις στον τουρισμό, τις μεταφορές αλλά τη μείωση εισαγωγών πρώτων υλών από την Κίνα. Ωστόσο, σημείωσε πως είναι πολύ νωρίς να αποτιμηθούν αυτές οι επιπτώσεις, και πως μια πρώτη συζήτηση θα γίνει με τους Υπουργούς Οικονομικών σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς ήδη παρατηρούνται αρνητικές μεταβολές σε σχέση με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία της ευρωπαϊκής Οικονομίας.

Αναλυτικά κατά την παρουσίαση της ομάδας στις Βρυξέλλες, η Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε πως “από σήμερα το πρωί έχουμε πάνω από 2100 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σε 18 Κ-Μ. Είμαστε σαφώς αντιμέτωποι με μια ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση. Την περασμένη Παρασκευή, μετά από πρόσκληση των κρατών μελών στο Συμβούλιο EPSCO, δρομολογήσαμε μια επιταχυμένη
κοινή προμήθεια εξοπλισμού ατομικής προστασίας με 20 Κ-Μ. Αναμένουμε να λάβουμε προσφορές μέσα σε μια εβδομάδα και θα προχωρήσουμε με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Καθώς μιλάμε, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων δημοσιεύει την επικαιροποίηση της ταχείας αξιολόγησης κινδύνου στην οποία αύξησε το επίπεδο κινδύνου μόλυνσης στην ΕΕ από χαμηλό έως μέτριο υψηλό”.

Σημείωσε ότι “τα διάφορα Κ-Μ αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις σε σχέση με τον COVID 19. Η Ιταλία αντιμετωπίζει μια κατάσταση που δεν είναι η ίδια με αυτή των άλλων Κ-Μ. Είναι, ωστόσο, μια εξελισσόμενη κατάσταση που αλλάζει ταχύτατα και όλοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω εξελίξεις”.

“Όπως έχουμε πει από την αρχή, αυτό που έχει ζωτική σημασία για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης είναι ο συντονισμός και η ολοκληρωμένη απάντηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απέστειλα επιστολή σε όλους τους Υπουργούς Υγείας της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή, προτρέποντάς τους να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα ετοιμότητας και αντίδρασης στους ακόλουθους τομείς:

– Επαρκείς πόροι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για τη διαχείριση περιπτώσεων. ·
– Επαρκείς εργαστηριακές ικανότητες και ενεργός εντοπισμός επαφών.
– Επαρκής ικανότητα δημόσιας υγείας στα σημεία εισόδου, για παράδειγμα στους αερολιμένες.
– Στοχοθετημένη επικοινωνία για  τους κινδύνους και τις κρίσεις στο κοινό και τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας

“Σήμερα και αύριο θα είμαι προσωπικά σε επαφή με όλους τους υπουργούς Υγείας και πάλι για να μοιραστώ και να συζητήσω την εκτίμηση των κινδύνων του ECDC και να συζητήσω τον συντονισμό μας και να ακούσω την κατάσταση ετοιμότητάς τους. Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν περαιτέρω λεπτομερώς στο Συμβούλιο EPSCO την Παρασκευή. Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι παρόλο που η κατάσταση είναι σαφώς ανησυχητική δεν είναι η ώρα για πανικό ή παραπληροφόρηση που τροφοδοτεί το άγχος. Πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι, επικεντρωμένοι και να συνεχίσουμε τις εργασίες για την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας”, κατέληξε.