Αναφορές και διαψεύσεις περί στροφής προς μαλακό Brexit

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ διέψευσε αναφορές στο βρετανικό Τύπο, που αποδίδονταν σε Ευρωπαίους αξιωματούχους και υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ, περί στροφής του πρωθυπουργού Τζόνσον προς ένα πιο μαλακό Brexit μετά από την εξασφάλιση ευρείας αυτοδυναμίας στις εκλογές της Πέμπτης.

Όπως αναφέρει η Daily Telegraph, ορισμένα μετριοπαθή στελέχη της κυβέρνησης ισχυρίστηκαν πως ο Μπόρις Τζόνσον, απαλλαγμένος πλέον από την ανάγκη να ικανοποιεί τους πιο ακραιφνείς ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του, θα επιδιώξει μία πιο στενή εμπορική σχέση με την ΕΕ από αυτή που προμηνύει η Συμφωνία Αποχώρησης.

Συγκεκριμένα, τα στελέχη αυτά ανέφεραν ότι πιθανότατα θα επιδιωχθεί η στενότερη δυνατή ευθυγράμμιση των βρετανικών κανόνων για τα προϊόντα με τους κανόνες της ΕΕ, ώστε η συνολική εμπορική συμφωνία να έχει τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανώτερη πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ, ωστόσο, δήλωσε πως «δεν πρόκειται να μαλακώσουν με το Brexit ή να διαπραγματευτούν κάποιο μοντέλο υψηλής ευθυγράμμισης κανονισμών».