Στο δικαστήριο της Χάγης προσφεύγει η Κύπρος για την ΑΟΖ

Προσπάθησε να επιδώσει την κλήση στην τουρκική πρεσβεία χωρίς αποτέλεσμα

Η Κυπριακή Δημοκρατία φέρεται να ξεκινάει τις διαδικασίες για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως γίνεται γνωστό, η Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθησε να επιδώσει ρηματική διακοίνωση στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, ώστε να συναινέσει σε κοινή προσφυγή  στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των διαφορών για την ΑΟΖ.

Η πρεσβεία της Τουρκίας αρνήθηκε να παραλάβει τη διακοίνωση και αυτή εστάλη με fax. Με την κίνηση έρχεται μετά από τη συμβουλή των διεθνών νομικών συμβούλων της Λευκωσίας, ώστε να καταγραφεί η πρόθεση για επίλυση των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου από ένα Διεθνές Διαιτητικό όργανο.

Οι ενέργειες που γίνονται από την Κύπρο για διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στην ΑΟΖ της στοχεύουν στη διασφάλιση του αυτονόητου που είναι το δικαίωμα για ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης.

Για να υπάρξει προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης πρέπει να γίνει από κοινού. Στο ενδεχόμενο που το ένα κράτος αρνείται, τότε, δύναται το δεύτερο κράτος να προχωρήσει σε προσφυγή αν τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η Λευκωσία. Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί πως θα πρέπει να αναγνωρίζεται και από τα δυο κράτη η δικαιοδοσία του συγκεκριμένου δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι διπλωματικοί κύκλοι, οι οποίοι μίλησαν στο sigmalive.com δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η Χάγη να αποφασίσει υπέρ της Λευκωσίας, χωρίς ωστόσο, η απόφαση να είναι δεσμευτική για την Τουρκία η οποία δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.