ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ: Η επιμονή της Τουρκίας να καταργεί θαλάσσιες ζώνες νησιών δεν παράγει έννομα αποτελέσματα

Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – ή ακόμα και ολόκληρων νησιών–κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα, σημειώνει, με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Παράλληλα, ο κ. Γεννηματάς υπογραμμίζει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να θίξει τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών καθώς αυτά είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

«Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών. Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών», σημειώνει ο κ. Γεννηματάς και καλεί την Τουρκία αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη «λάθος πλευρά της μέσης γραμμής», να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου.