ΕΕ: Στήριξη σε Κύπρο για την ΑΟΖ και καταδίκη της Τουρκίας για την επίθεση στη Συρία

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν οι Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Εμανουέλ Μακρόν μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε τη στήριξή του στην Κύπρο λέγοντας πως «η Ευρώπη στέκεται δίπλα της για το θέμα της ΑΟΖ», ενώ παράλληλα καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση Ερντογάν στη βόρεια Συρία. Ακόμα, δήλωσε πως Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία «έχουν δρόμο μεταρρυθμίσεων ακόμη μπροστά τους για να ενταχθούν» επιβεβαιώνοντας το «μπλόκο» στις διαδικασίες ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο.

Ο Μακρόν σχετικά με την Αλβανία ανέφερε πως μπορεί να ενταχθεί «όταν θα είμαστε σίγουροι πως είναι μια ασφαλής χώρα. Θα διαβρώσουμε το πνεύμα της ΕΕ αν αφήσουμε τα πράγματα χωρίς να μπορούν να εξηγηθούν προς τους ανθρώπους μας, γιατί από την Αλβανία προέρχονται πολλοί άνθρωποι που ζητούν άσυλο στη χώρα μου αλλά και σε άλλες χώρες. Υπάρχουν πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα μετανάστευσης και πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ζητήματα. Να διευκολύνουμε όσους έχουν δικαίωμα στο άσυλο αλλά πρέπει όλοι να σέβονται τους κανόνες».

Το γαλλικό βέτο στην ένταξη της Αλβανίας συνδέεται άμεσα με τα θέματα μετανάστευσης, υπό τον φόβο αύξησης των μεταναστευτικών ροών σε περίπτωση ανοίγματος των συνόρων και ο Μακρόν κατηγορείται πως το χρησιμοποίησε για να κατευνάσει το εσωτερικό ακροατήριό του.

Συγκεκριμένα ο Μακρόν είπε:

«Πώς να το εξηγήσω στους συμπολίτες μου όταν η Αλβανία είναι η δεύτερη σε κατάταξη χώρα από όπου έρχονται εκείνοι που ζητούν άσυλο στη Γαλλία;».

Από τη δική του μεριά πάντως, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» το ότι δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαδικασίες των δύο κρατών από τώρα.

Ο Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία «να συνεχίσουν τις εντατικές προσπάθειες χωρίς να απογοητεύονται. Θα γίνουν πλήρη μέλη της ΕΕ. Οι δυο χώρες πέρασαν με επιτυχία τις εξετάσεις και δεν μπορώ να πω τα ίδια και για τις χώρες μέλη της ΕΕ», πρόσθεσε με νόημα αφήνοντας κι εκείνος αιχμές.

Στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε ότι η ΕΕ δεσμεύεται στη στήριξη των κρατών-μελών που υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, οι ηγέτες της ΕΕ προσυπέγραψαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019 σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και επιβεβαίωσαν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο.