«Η κωλοτούμπα του Τσίπρα ήταν τόσο απόλυτη που έγινε παράδειγμα για τον Μητσοτάκη»

168

Ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ έγραψε για τα όσα έγιναν το 2015 αλλά και την κοντή πολιτική μνήμη της Ελλάδας

Με αφορμή το βιβλίο “Η Τελευταία Μπλόφα” της Ελένης Βαβριτσιώτη και της Βικτώριας Δενδρινού ο κορυφαίος δημοσιογράφος Πίτερ Σπιγκελ έγραψε στους FinancialTimesένα άρθρο για τα όσα έγιναν στην χώρα μας την περίοδο της κρίσης. Ο Σπίγκελ τονίζει ότι η μνήμη στην ελληνική πολιτική είναι πολύ κοντή και στέκεται ιδιαίτερα στην περίοδο της διαπραγμάτευσης του Γιάννη Βαρουφάκη

Το κείμενο του Σπιγκελ αναφέρει:

“Η μνήμη είναι κοντή στην πολιτική και σε λίγα μέρη είναι κοντύτερη από όσο είναι στην Ελλάδα όπου ο πρωθυπουργός που έστειλε την χώρα στην κρίση μια δεκαετία πριν (Κώστας Καραμανλής) παρέμεινε μια ηγετική μορφή στην κεντροδεξιά και αυτός του οποίου η απερισκεψία έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία (Αλέξης Τσίπρας) θεωρείται τώρα κάτι σαν κορυφαία ευρωπαϊκή προσωπικότητα.

Αυτό το βιβλίο είναι ένα αντίδοτο στην αμνησία που ήρθε την κατάλληλη ώρα, τουλάχιστον όσον αφορά την περίπτωση του κ.Τσίπρα που επέστρεψε στη Βουλή τον Ιούλιο ως ηγέτης της αντιπολίτευσης όπως και ο πάλαι ποτέ σύμμαχος του, Γιάνης Βαρουφάκης που έκανε τη δική του κοινοβουλευτική επανεμφάνιση ως η κεφαλή ενός νέου ακροαριστερού κόμματος.

Γραμμένο από την Βικτώρια Δενδρινού και την Ελένη Βαρβιτσιώτη, Ελληνίδες δημοσιογράφους που κάλυψαν στις Βρυξέλλες την κρίση, το βιβλίο είναι μια υπενθύμιση του πόσο μεγάλη ζημιά μπορούν να κάνουν οι λαϊκιστές όταν ηγούνται. Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσει όποιος παίζει με την ιδέα ότι το να τινάξουμε το υπάρχον μεταπολεμικό οικονομικό σύστημα είναι προτιμότερο από το να δουλέψουμε σκληρά για να το αναμορφώσουμε.

Το βιβλίο ακολουθεί την ακροαριστερή κυβέρνηση του Τσίπρα από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 και κατά τη διάρκεια της λανθασμένης ριψοκίνδυνης διπλωματίας με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο στην πορεία του έτους.

Εξιστορεί με οδυνηρές λεπτομέρειες πόσο κοντά οι κύριοι Τσίπρας και Βαρουφάκης έφτασαν στο να πετάξουν την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη με ένα μείγμα αλαζονείας, αναποφασιστικότητας και ηθελημένης τύφλωσης. Ακόμα και για εμάς που ακολουθούσαμε την ιστορία από κοντά το βιβλίο περιέχει ψήγματα τόσο εκπληκτικά που τελικά είναι θαύμα το ότι η Ευρωζώνη απέτρεψε μια ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή.

Αυτό αφορά ειδικότερα την περίπτωση με τη σύντομη θητεία του κ.Βαρουφάκη ως υπουργός οικονομικών. Σε μια συνάντηση που δεν είχε καταγραφεί μέχρι τώρα με τους βοηθούς του στο υπουργείο που ήταν υπεύθυνοι για τα λογιστικά και τη διαχείριση ρευστότητας, ο οικονομολόγος παρουσίασε την στρατηγική του: Να παραπλανήσει τις Βρυξέλλες ώστε να πιστέψουν ότι σκόπευε να μην πληρώσει τα δάνεια που είχαν δοθεί για τη διάσωση της Ελλάδας, η “μπλόφα” που αναφέρεται στον τίτλο του βιβλίου.

Αποδείχθηκε “η πρώτη και τελευταία φορά” που αυτοί οι αξιωματούχοι μίλησαν με τον κ.Βαρουφάκη παρά το γεγονός ότι η χώρα κυριολεκτικά ξέμενε από ρευστό μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ο κ.Τσίπρας παρουσιάζεται ως οριακά ικανότερος. Ακόμα και στην make-or-breakσύσκεψη των Βρυξελλών που απέτρεψε το Grexit εμφανίζεται υπερβολικά απροετοίμαστος.

Όταν ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον κάλεσε για μια τελική συνάντηση με τον Γάλλο, Φρανσουά Ολάντ, και τη Gερμανίδα, Άνγκελα Μέρκελ  ρώτησε ταπεινα αν μπορούσε να φέρει τον υπουργό του μαζί. ‘Μόνο αν φέρω κι εγώ τον δικό μου’» ήταν η απάντηση της κ. Μέρκελ, αναφερόμενη σε έναν από τους πιο μισητούς άντρες για την Αθήνα, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μόνο όταν ο Τσίπρας χλόμιασε του αποκάλυψε ότι απλά αστειευόταν.

Η μεγαλύτερη αποκάλυψη του βιβλίου είναι το πλάνο ενός γκρουπ αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Συμπεριελάμβανε ένα σχέδιο μια ειδικής “ομάδας επιθεώρησης” από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα πήγαιναν τον ελληνικό Νομισματοκοπείο για να κατάσχουν τις “μήτρες εκτύπωσης και τα φιλμ για άμεση καταστροφή”.

Το 2015, με πέντε ατελείωτα χρόνια στην κρίση, πολλοί ήταν έτοιμοι να διώξουν την Ελλάδα. Η Δενδρινού και η Βαρβιτσιώνη αναφέρουν ότι 15 από τους 19 υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης στήριζαν το Grexit στην τελική συνάντηση πριν την συνθηκολόγηση του κ.Τσίπρα. Όταν όμως είδε τελικά τα σημάδια ξεφορτώθηκε τον κ.Βαρουφάκη και με συνέπεια εφάρμοσε τις επίπονες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούσε το νέο πακέτο διάσωσης.

Στα χρόνια που ακολούθησαν τα βρήκε με τη Βόρεια Μακεδονία, ανέλαβε το κύριο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη και επανέφερε την χώρα στην αγορά κρατικών ομολόγων. Η “κωλοτούμπα” του κ.Τσίπρα ήταν τόσο απόλυτη που οι ηγέτες της Ευρωζώνης τις τελευταίες εβδομάδες επισημαίνουν συνέχεια στον διάδοχό του Κυριάκο Μητσοτάκη να μην παρεκκλίνει από το δημοσιονομικό του μονοπάτι.

Στο τέλος ο κ.Τσίπρας μετατράπηκε στο είδος του ηγέτη που οι Βρυξέλλες ήθελαν να είναι. Το να επιτρέψουμε σε αυτόν και στον κ.Βαρουφάκη να κρυφτούν απ’ ό,τι συνέβη το 2015 είναι ιστορικό λάθος και επίσης επικίνδυνο σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποτύχει πλήρως να πείσει τους θυμωμένους ψηφοφόρους ότι δεν πρέπει να εμπιστεύονται σε λαϊκιστές την εξουσία. Αν η Ευρώπη θέλει να ξεφορτωθεί τους επικίνδυνους ακραίους τότε οι αμαρτίες τους στην εξουσία δεν πρέπει να λησμονούνται”.