Ο Μητσοτάκης αναζητά συμμάχους για την ψήφο των αποδήμων

Θετική η Φωφη Γεννηματα, «όχι» από Αλέξη Τσίπρα

Με τους πολιτικούς αρχηγούς συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να βρει συμμαχίες σχετικά με τον εκλογικό νόμο και την ψήφο των αποδήμων, αλλά και τη συναινετική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Η επικεφαλης του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ήταν κατ’ αρχήν θετική απέναντι σε όσα συζητήθηκαν σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ήδη, η Φώφη Γεννηματά φέρεται να τάχθηκε υπέρ της πρότασης για την ψήφο των αποδήμων. Στις 158 ψήφους της ΝΔ φαίνεται ότι θα προστεθούν οι 22 του ΚΙΝΑΛ, με αποτέλεσμα υπέρ της πρότασης να διαγράφεται πλειοψηφία 180 ψήφων. Ωστόσο, χρειαζονται 200 ψήφοι για να επικυρωθεί το ψήφισμα.

«Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού. Να προσμετράται η ψήφος τους. Να εκλέγουν αντιπροσώπους. Όχι άλλη χαμένη ευκαιρία», τόνισε  κ. Γεννηματά, καλώντας όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το θέμα.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη διαφωνία του σε ορισμένα σημεία της κυβερνητικής πρότασης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δύο ώρες μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι επιθυμεί να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ωστόσο, εξέφρασε διαφωνίες με την πρόταση της κυβέρνησης καλώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό να αλλάξει στάση προκειμένου να μην διχαστεί η Διασπορά.

Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έθεσε τρεις αμετάκλητους όρους για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αφήνοντας ανοιχτό μόνο εφόσον εκπληρωθούν και οι τρεις αυτοί όροι να προσμετράται η ψήφος των ομογενών στην επικράτεια. Οι όροι αφορούν το διάστημα που ο εν λόγω πολίτης θα έχει φύγει στο εξωτερικό και τις σχέσεις που έχει ακόμα με τη χώρα μας.

Θετικός χωρίς όρους στην ψήφο των ομογενών δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.