Είναι οριστικό: Αναβάλλεται το άτακτο Brexit σχεδίαζε ο Μπόρις Τζόνσον

192

Τα «χαστούκια» συνεχίζονται για τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δέχθηκε την τελευταία οριστική του ήττα και γκρέμισε τα όνειρά του για άτακτο Brexitστις 31 Οκτωβρίου.

Το απόγευμα της Παρασκευής η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε, το απόγευμα της Παρασκευής, τη ρύθμιση που μπλοκάρει την εφαρμογή του Brexit.

Ο Μπόρις Τζόνσον υποχρεώνεται, μετά την τελευταία αυτή εξέλιξη, να ορίσει νέα ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ πριν από λίγες ώρες δήλωσε: «Καλύτερα να με βρουν νεκρό σε χαντάκι παρά να αναβάλω την ημερομηνία του Brexit».

H νομοθετική ρύθμιση που πέρασε από τη Βουλή Λόρδων ζητά από τον Μπόρις Τζόνσον να επεκτείνει κατά τρεις μήνες την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, εάν μέχρι τις 19 Οκτωβρίου δεν έχει υπογραφεί κάποια συμφωνία για το Brexit.

Το νομοσχέδιο θα επιστραφεί στη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Δευτέρα θα εγκριθεί οριστικά από το σώμα της Βουλής.

Παράλληλα, σύσσωμη η αντιπολίτευση στη Βρετανία αποφάσισε να καταψηφίσει την πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον, που δεν έχει πια την πλειοψηφία και χρειάζεται τα δύο τρίτα της Βουλής (435 ψήφους) βρίσκεται πλέον με δεμένα τα χέρια.

Ο Τζόνσον δεν έχει πάντως να αντιμετωπίσει μόνο την αντιπολίτευση ή βουλευτές που διαφοροποιούνται μέσα στο ίδιο του το κόμμα, αλλά και τα μέλη της ίδιας του της οικογένειας! Ο Βρατανός πρωθυπουργός ανέφερ ότι το Brexit «διχάζει οικογένειες», μετά την ανακοίνωση του αδελφού του Τζο από τον υπουργικό του θώκο και τη βουλευτική του έδρα με την επίκληση της «ανεπίλυτης» εσωτερικής σύγκρουσής του ανάμεσα στην πίστη «στην οικογένεια» από τη μια και «στο εθνικό συμφέρον» από την άλλη.

Ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε πως ο αδελφός του «δεν συμφωνεί μαζί μου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι είναι ζήτημα που προφανώς διχάζει τις οικογένειες – διχάζει τους πάντες». «Ευχαριστώ τον Τζο για όλη τη δουλειά που έκανε και την υποστήριξη που μας προσέφερε όσον αφορά το πρόγραμμά μας στο εσωτερικό», συμπλήρωσε.

Εξήρε τον αδελφό του, που εκφράζει φιλοευρωπαϊκές θέσεις, τον χαρακτήρισε «εξαίρετο υπουργό», κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε σχολή της βρετανικής αστυνομίας.