Μητσοτάκης: Θέλουμε τη Γερμανία ως σύμμαχο – Μέρκελ: Ευκολότερη η υλοποίηση των δεσμεύσεων

132

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα και τα προσφυγικό ήταν τα βασικότερα θέματα που συζήτησαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια τη συνάντησής του στο Βερολίνο.

Στις κοινές τους δηλώσεις προς τον Τύπου, εξέφρασαν κοινή γραμμή κατά της Τουρκίας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα θέματα οικονομίας.

«Οι αλλαγές στην οικονομία θα γίνουν από εμάς γιατί αφορούν εμάς», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της συνάντησης στο Βερολίνο, τονίζοντας χαρακτηριστικά «θέλω να αλλάξω το αφήγημα για την Ελλάδα στην Γερμανία»

«Θέλω να αλλάξω το πλαίσιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνοντας το από κοινού πράσινο σχέδιο που ετοιμάζει με τη Γερμανία και το οποίο θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο.

«Εχει γίνει μεγάλη πρόοδος το κλίμα έχει βελτιωθεί στην Ελλάδα», είπε από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ.

Το προσφυγικό και οι επενδύσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο ηγετών.

«Συζητήσαμε τα διμερή θέματα, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας καθώς όπως είπε δίνεται μεγάλη έμφαση και από πλευρά της Ελλάδας να δώσει σάρκα και οστά σε αυτή τη συμφωνία», είπε η Ανγκελα Μέρκελ.

«Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας για την οικονομία θα είναι πιο εύκολες τώρα στην υλοποίηση τους», είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Επίσης, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι συζήτησαν για τις «ευρωπαϊκές διαδικασίες« και μίλησαν για θέματα διεύρυνσης της Σερβίας, του Μαυροβούνιο, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας».

Τέλος, η κ. Μέρκελ σημείωσε: «Νομίζω ότι η οικονομική ατζέντα θα παραμείνει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και νομίζω ότι θα είναι πιο εύκολη τώρα η υλοποίησή τους . Ξέρετε ότι η οικονομία είναι ψυχολογία».

«Θέλουμε τη Γερμανία ως σύμμαχο», είπε ο κ. Μητσοτάκης

«Πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα» , είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Η Ελλάδα κοιτά μπροστά με αυτοπεποίθηση.

Αναφέρθηκε στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, στην πράσινη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, που προετοιμάζουν από κοινού με τη Γερμανία και που όπως είπε «στις αρχές του χρόνου θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την πράσινη οικονομία, δραστηριότητες για το περιβάλλον».

Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ενώ ζήτησε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τη φύλαξη συνόρων και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν να σηκώσουν το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι είναι μια συμφωνία με σοβαρά ελαττώματα είπε ο κ. Μητσοτάκης, που μπορούν να αμβλυνθούν μέσα από την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων.

«Η νίκη μας έστειλε πολλαπλά μηνύματα, καθώς η χώρα μας μπορεί να απορρίψει την οικονομική καθήλωση επιλέγοντας την ανάπτυξη και την πρόοδο, καθώς εξαφάνισε πολιτικά μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή. Πιστεύω ότι είναι μια ακτίδα φωτός για όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας στα γερμανικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ελπίζει να είναι εκείνος ου θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να έχει καθοριστικό ρόλο στην Ευρώπη.