Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πλήρη κατάργηση των capital controls

130

Η άρση τους τίθεται σε ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου

«Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν», ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για πλήρη αποκατάσταση της ομαλότητας στην κίνηση κεφαλαίων.

Ο πρωθυπουργός παρενέβη στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων και μεταξύ άλλων προανήγγειλε την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Η πλήρης άρση των capitalcontrols θα ισχύσει από 1η Σεπτεμβρίου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, με την κυβέρνηση να αποδίδει ιδιαίτερο συμβολικό βάρος στο γεγονός.

Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης πρόκειται για μία προγραμματική δέσμευση που γίνεται πράξη πριν το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Κατηγόρησε τις κυβερνήσεις Τσίπρα ότι από τον Ιανουάριο του 2015 προκάλεσαν κρίση εμπιστοσύνης και εκροή δεκάδων δισεκατομμυρίων καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι «αποκορύφωμα της καταστροφικής πολιτικής ήταν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών την 28η Ιουνίου 2015 και η δραματική αναγκαστική επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και τη διακίνηση κεφαλαίων».

«Επιτέλους σήμερα κλείνει οριστικά ένας 4ετής μήνας ανασφάλειας και ύστερα από 50 ολόκληρους μήνες τα capitalscontrols καταργούνται και ταυτόχρονα ανοίγει σε μία δύσκολη διεθνή συγκυρία για τη χώρα μας ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα», κατέληξε ο κ.Μητσοτάκης.

Οι Κεφαλαιακοί έλεγχοι (γνωστοί και ως capitalcontrols) καθιερώθηκαν στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2015, όταν ολοκληρώθηκε η παράταση του προγράμματος διάσωσης χωρίς η τότε κυβέρνηση, να έχει έρθει σε συμφωνία για περαιτέρω επέκταση με τους πιστωτές της και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μην αυξηθεί περαιτέρω το επίπεδο της έσχατης προσφυγής δανεισμού (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες.

Η ελληνική κυβέρνηση, αναγκάστηκε να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες για σχεδόν 20 ημέρες και να εφαρμοστούν έλεγχοι στα τραπεζικά εμβάσματα από ελληνικές τράπεζες σε ξένες τράπεζες, και όρια για αναλήψεις μετρητών (μόνο 60€ ανά ημέρα), για να αποφευχθεί ένα ανεξέλεγκτο Bank-Run και μια πλήρης κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Από 01/10/2018 είχαν καταργηθεί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίου στο εσωτερικό και γίνονταν ελεύθερα αναλήψεις χωρίς περιορισμό ποσού.

Η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων δεν αφορά πια παρά λίγες περιπτώσεις, καθώς δεν υφίστανται έλεγχοι στις αναλήψεις καταθέσεων στο εσωτερικό και επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων στο εξωτερικό έως 100.000 ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας είχαν εισηγηθεί θετικά για την άρση και των τελευταίων περιορισμών.