Οι πορτοφολάδες «σαρώνουν» την Βαρκελώνη – Πολίτες ξεκίνησαν περιπολίες

Σε μάστιγα τείνουν να εξελιχτούν οι ληστείες στην πόλη της Βαρκελώνης που έχουν κατά κύριο λόγο τουρίστες. Μάλιστα, η ανησυχία πλέον είναι τόσο έντονη που οργανώνονται «περίπολοι πολιτών» κατά των πορτοφολάδων.

Την Τετάρτη, το προξενείο των ΗΠΑ στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες για την αύξηση των βίαιων εγκλημάτων αυτό το καλοκαίρι, συμβουλεύοντάς τους να μην φορούν ακριβά ρολόγια και κοσμήματα.

Από τον Ιούνιο, έχουν καταγραφεί οκτώ ανθρωποκτονίες, γεγονός σπάνιο στην πόλη, και μία Νοτιοκορεάτισα υπάλληλος έχασε την ζωή της συνεπεία των τραυμάτων της κατά την διάρκεια ληστείας.

Θύμα των ληστειών έπεσε και ο πρέσβης του Αφγανιστάν στην Ισπανία με στόχο το ρολόι που φορούσε, ενώ μία 91χρονη Γαλλίδα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έπειτα από πτώση που προκλήθηκε όταν της άρπαξαν την αλυσίδα που φορούσε στον λαιμό.

Η πανίσχυρη ένωση ξενοδόχων της Βαρκελώνης εξέφρασε δημόσια την ανησυχία της τον Ιούλιο για μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της ασφάλειας που απειλούν να βλάψουν σοβαρά την φήμη της πόλης.

Μπροστά στην μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε η αύξηση της εγκληματικότητας, ο υπεύθυνος της δημοτικής αρχής για την ασφάλεια Αρμπερτ Μπατλ παραδέχθηκε ότι υπάρχει κρίση ασφάλειας, ζητώντας να γίνει μία «σοβαρή και υπεύθυνη ανάλυση» του φαινομένου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι κλοπές αυξήθηκαν κατά 28% ανάμεσα στο 2016 και το 2018, ενώ η ανοδική τάση συνεχίζεται με αύξηση κατά 31% των βίαιων ληστειών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ωστόσο, οι ανθρωποκτονίες και οι σωματικές βλάβες μειώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο και το ποσοστό των ανθρωποκτονιών ανά κάτοικο παραμένει χαμηλότερο από το Λονδίνο, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

«Η Βαρκελώνη παραμένει μία ασφαλής πόλη. Υπάρχει αύξηση, αλλά δεν μου φαίνεται αρκετή για να δικαιολογήσει την ανησυχία που δημιουργείται», λέει η Σόνια Αντολς, ειδική σε θέματα πολιτικών ασφαλείας.

Κατά την γνώμη της, η αύξηση οφείλεται στην έκρηξη του τουρισμού που αποτελεί «κάλεσμα» στους πορτοφολάδες.

Από το 1990 μέχρι το 2017, ο αριθμός των τουριστών που κατέλυσαν την πόλη ανήλθε από το 1,7 εκατομμύριο στα 8,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τουρισμού του δήμου της πόλης. Στον αριθμό αυτό μάλιστα πρέπει να προστεθούν τα 2,7 εκατομμύρια των επιβατών κρουαζιερόπλοιων και τα 2,4 εκατομμύρια ένοικοι τουριστικών διαμερισμάτων.

Το 60% των κλοπών έχουν πραγματοποιηθεί στους πλέον πολυσύχναστους τουριστικούς τόπους: την παλιά πόλη και την συνοικία Εϊσάμπλε, όπου βρίσκεται η βασιλική της SagradaFamilia.

Η παλιά πόλη έχει αφεθεί στην τύχη της, δηλώνει ένας καταστηματάρχης, το κατάστημα του οποίου διαρρήχθηκε πρόσφατα τρεις σε φορές σε μια νύκτα. «Όλο και περισσότερα προβλήματα, πάρα πολλές κλοπές, μαχαιρωμένοι άνθρωποι».

Το πρόβλημα έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς η αριστερή δήμαρχος Αντα Κολάου κατηγορείται για επιεική στάση από την ανάληψη της δημοτικής αρχής το 2015. Η δημοτική αρχή απαντά ότι έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός του τομέα της ασφάλειας και ότι η περιφέρεια έχει αυξήσει τις αστυνομικές δυνάμεις στην πόλη. Ανάμεσα στις αστυνομικές αυτές ενισχύσεις περιλαμβάνονται και δυνάμεις καταστολής ταραχών.

Ομως, σύμφωνα με την αστυνομία, μόνο ένας από τους δέκα δράστες που συνελήφθησαν για βίαιες ληστείες ανάμεσα στο 2018 και το 2019 έχει φυλακισθεί.

Ανήσυχοι, οι κάτοικοι οργανώνουν «περιπόλους πολιτών» που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης και το μετρό φωνάζοντας «Πορτοφολάδες, πορτοφολάδες, η Βαρκελώνη είναι γεμάτη πορτοφολάδες!» και κρατώντας σχετικές αφίσες σε πολλές γλώσσες.

Όταν υποψιάζονται κάποιον στο μετρό, σφυρίζουν και τον υποχρεώνουν να βγει από το βαγόνι.

«Βλέπουμε τόση έλλειψη ασφάλειας, τόση ανησυχία, που λέμε: είτε κάνουμε κάτι για να ξαναπάρουμε τον έλεγχο της Βαρκελώνης, είτε θα μετατραπούμε σε νοτιοαμερικάνικη πόλη», λέει η Ελιάνα Γκερέρο, μία Κολομβιανή που έχει αρχίσει να περιπολεί μόνη στο μετρό εδώ και 12 χρόνια.

Όμως , η πρωτοβουλία των πολιτών αμφισβητείται από τις αρχές και τους ειδικούς. «Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι θέλουν λύσεις. Αλλά, το να πάρεις την δικαιοσύνη στα χέρια σου δεν είναι λύση. Ίνας πολίτης χωρίς εκπαίδευση, στολή και έλεγχο δεν μπορεί ποτέ να αναλάβει τέτοιο ρόλο», επιμένει η Σόνια Αντολς.