Υψηλή θερμοκρασία ρεκόρ στον Βόρειο Πόλο

352

Σε επίπεδο ρεκόρ έφτασε η θερμοκρασία στο βορειότερο κατοικημένο μέρος του πλανήτη, στο Αλέρτ.

Η θερμοκρασία που καταγράφηκε την Κυριακή έφτασε στους 21 βαθμούς κελσίου και είναι κάτι που δεν είχε συμβεί ξανά ποτέ. Η περιοχή βρίσκεται λιγότερο από 900 χιλιόμετρα μακριά από τον Βόρειο Πόλο.

«Είναι αρκετά εντυπωσιακό ως στατιστικό στοιχείο, και αποτελεί ένα από τα εκατοντάδες ρεκόρ που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αρμέλ Καστεγιάν, μετεωρολόγος στο υπουργείο Περιβάλλοντος του Καναδά.

Μια μόνιμη στρατιωτική βάση που εγκαθιδρύθηκε στον 82ο παράλληλο και χρησιμοποιείτο κυρίως για υποκλοπή των ρωσικών επικοινωνιών, το Αλέρτ φιλοξενεί ένα μετεωρολογικό σταθμό από το 1950.

Το προηγούμενο ρεκόρ, έφτανε τους 20 βαθμούς Κελσίου και χρονολογείται στις 8 Ιουλίου 1956, αλλά από το 2012 αρκετές ημέρες καταγράφησαν με θερμοκρασίες να κυμαίνονται μεταξύ 19 και 20 βαθμών σε αυτόν τον σταθμό που βρίσκεται στα παράλια του Αρκτικού Ωκεανού.

Ο μέσος όρος ημερησίως για τον μήνα του Ιουλίου είναι 3,4 βαθμοί στο Αλέρτ και η μέση μέγιστη θερμοκρασία είναι 6,1 βαθμοί.

Το τρέχον κύμα καύσωνα εξηγείται από ένα «μέτωπο υψηλού βαρομετρικού» πάνω από τη Γροιλανδία, και είναι «αρκετά ασυνήθιστο» και «βοηθά στη δημιουργία νότιων ανέμων» πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό, τόνισε ο Καναδός μετεωρολόγος.