Ορκίστηκε η νέα Βουλή

Το σώμα της νέας Βουλής συγκλήθηκε για πρώτη φορά, ώστε να ορκιστεί

Λίγο μετά τις 11.30 ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέας Βουλής με σύσσωμο το βουλευτικό σώμα να βρίσκεται στο Κοινοβούλιο από τις 10.00 και μετά.

Η ορκωμοσία ξεκίνησε με τον θρησκευτικό χριστιανικό όρκο υπό του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ενώ ακολούθησε ο όρκος των τριών μουσουλμάνων βουλευτών στο Κοράνι. Πρόκειται για τους Ιλχάν Αχμέτ (ΚΙΝΑΛ, Ροδόπη), Χουσεϊν Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ, Ξάνθη) και Μπουρχάν Μπαράν (ΚΙΝΑΛ, Ξάνθη). Τέλος, η ορκωμοσία ολοκληρώθηκε με τον πολιτικό όρκο για όσους βουλευτές το επέλεξαν.

Στη Βουλή εκπροσωπούνται έξι κόμματα, η Νέα Δημοκρατία με 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με 86, το Κίνημα Αλλαγής με 22, το ΚΚΕ με 15, η «Ελληνική Λύση» με 10 έδρες, η «Μέρα 25» με 9 έδρες.

Στους τριακόσιους της Βουλής, περιλαμβάνονται 112 νέοι βουλευτές, ενώ 62 είναι γυναίκες και 238 άντρες. Το ποσοστό των γυναικών που εκλέχθηκαν παρά την αύξηση της ποσόστωσης στο 40% των ψηφοδελτίων που κατάρτισαν τα κόμματα, είναι ελαφρά αυξημένο στο 20,6% σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, όπου το ποσοστό των γυναικών ήταν 18,3%, δηλαδή επτά γυναίκες λιγότερες.

Ο αρχαιότερος βουλευτής της Βουλής είναι ο Γιάννης Τραγάκης που εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1974 και εξελέγη και σε αυτή τη Βουλή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κρατήσει τη έδρα στη Δυτική Αθήνα και όχι στη Β’ Πειραιά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος, λίγο μετά τις 10:30 ευχήθηκε σε όλους «καλή δύναμη».

Από την ορκωμοσία τους οι βουλευτές αναλαμβάνουν την άσκηση των καθηκόντων τους.

Αύριο, Πέμπτη 18 Ιουλίου θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής, για να εκλέξουν οι βουλευτές τον πρόεδρο της Βουλής. Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου τον Κωνσταντίνο Τασούλα ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στην ΚΟ του κόμματος ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει για πρόεδρο της Βουλής τον προτεινόμενο από το πλειοψηφούν κόμμα.